Sernik wielkanocny
Sernik śmietankowy z bitą śmietaną, wykonany na spodzie herbatnikowym. Jest doskonały! Wychodzi bardzo puszysty i delikatny. Idealnie sprawdzi się jako wielkanocne ciasto.
Do masy serowej poza bitą śmietaną dodajemy także ubitą pianę z białek, dzięki temu sernik jest tak delikatny i leciutki jak obłoczek, że dosłownie rozpływa się w ustach. Taki sernik na pianie podczas pieczenia dość sporo wyrośnie, jednak podczas studzenia opadnie równo do wyjściowej wysokości.
Wierzch sernika możemy posypać cukrem pudrem lub wykonać polewę z białej czekolady. Natomiast ja postawiłam na bardziej oryginalne rozwiązanie - krem mleczno-orzechowy z solą himalajską, który dodaje ciekawego akcentu i świetnie współgra ze smakiem sernika.
NUTLOVE White Choco Peanut od Allnutrition to pyszny krem z białej czekolady z dodatkiem chrupiących, prażonych orzeszków ziemnych oraz soli himalajskiej. Krem nie zawiera cukru, ani oleju palowego. Nie znajdziemy w nim również tłuszczów trans. Słodzony jest maltitolem i zawiera sporą ilość orzechów arachidowych. Świetnie komponuje się też z naleśnikami, omletami, waflami ryżowymi i innymi deserami. W smaku jest naprwdę genialny - przypomina cukierki białe Michałki, tylko w zdrowszym wydaniu. Jego słodko-słony smak jest tak uzależniający, że dosłownie można go jeść łyżeczkami!
Składniki:
Spód:
- 150 g herbatników
- 50 g masła
- 1 białko
- szczypta soli
Masa serowa:
- 500 g twarogu sernikowego
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka do białek
- 1 szklanka śmietanki 30% (250 ml)
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)
Polewa:
- 3 pełne łyżki kremu NUTLOVE White Choco Peanut
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Wykonanie:
Białko ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Herbatniki mielimy na miałko, wrzucamy do miski, dodajemy roztopione masło i mieszamy. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białka i delikatnie mieszamy łyżką. Powstałą masę wykładamy na dno tortownicy (średnica około 22-23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskając.
Wkładamy do lodówki.
Masa serowa:
Oddzielamy żółtka od białek.
Masa serowa:
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka z 1 łyżką cukru ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Zimną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą i jasną masę. Następnie dodajemy porcjami twaróg oraz proszek budyniowy i miksujemy krótko, do połączenia składników.
Do masy serowej dodajemy najpierw ubitą śmietanę kremówkę, a później pianę z białek i całość delikatnie mieszamy za pomocą łyżki drewnianej lub szpatułki.
Gotową masę wylewamy na przygotowany spód wyciągnięty z lodówki, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temp. 160 stopni przez 70-75 min. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze na około 20-30 min. w zamkniętym piekarniku. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Polewa:
W miseczce do rozpuszczania czekolady umieszczamy krem z białej czekolady oraz olej. Miseczkę umieszczamy na rondelkiem z gotującą się wodą. Czekamy, aż krem stanie się bardziej płynny pod wpływem pary wodnej, a następnie mieszamy do połączenia składników.
Polewa:
W miseczce do rozpuszczania czekolady umieszczamy krem z białej czekolady oraz olej. Miseczkę umieszczamy na rondelkiem z gotującą się wodą. Czekamy, aż krem stanie się bardziej płynny pod wpływem pary wodnej, a następnie mieszamy do połączenia składników.
Zamiast polewy sernik możemy oprószyć cukrem pudrem lub wykonać polewę z białej czekolady.
Gotową polewę rozsmarowujemy na wierzchu sernika. Dekorujemy według własnego uznania.Przechowujemy w lodówce.
* Wpis powstał we współpracy ze sklepem SFD
Serniczek Pychotka !! Zmieniłam tylko polewę z masła orzechowego ... Wszystkim smakowało
OdpowiedzUsuń