Sałatka wielkanocna z białą kiełbasą
Sałatka z brokułami, jajkami ugotowanymi na twardo, pomidorami i parzoną, białą kiełbasą surową, podana z sosem chrzanowym na bazie jogurtu greckiego oraz majonezu. Smaczna, prosta i szybka sałatka z kilku składników ułożonych warstwowo i polanych sosem chrzanowym. Na wierzchu przyozdobiona kawałkami pomidorów oraz posiekanym szczypiorkiem.
Idealnie sprawdzi się na Wielkanoc, gdyż zawiera trzy nieodłączne składniki kojarzące się z tymi świętami - jajka, biała kiełbasa surowa i chrzan.
Składniki:
- 1 brokuł
- 4-5 jajek
- 3 duże pomidory
- 1 czerwona cebula
- 3-4 białe kiełbasy surowe
- 1 pęczek szczypiorku
Sos chrzanowy:
- 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
- 2 czubate łyżki majonezu
- 2-3 łyżeczki chrzanu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
Wykonanie:
Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.Sos:
W miseczce mieszamy jogurt grecki z majonezem. Dodajemy chrzan i sok z cytryny. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie wszystko mieszamy do połączenia składników.W salaterce układamy składniki warstwowo w kolejności:
brokuły / jajka / pomidory (2 sztuki, a 1 sztukę odkładamy na wierzch sałatki) / cebula / kiełbasa.
Ostatnią warstwę polewamy sosem chrzanowym.
Na wierzch wykładamy odłożone kawałki pomidora i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz