Rodzinny obiad po chińsku - 5 przepisów
Nic tak nie zbliża jak wspólny posiłek przy rodzinnym stole. Wspólne jedzenie, a także przygotowywanie potraw to budowanie tradycji rodzinnych. Dlatego najlepsze wspomnienia powstają w domu i mają smak oraz zapach określonych potraw. Obecny czas jest dla nas wszystkich bardzo trudny, dlatego starajmy się pielęgnować oraz tworzyć nowe wspomnienia w domu, wspólnie gotując i bawiąc się nowymi smakami.
Mam dzisiaj dla Was pomysł na rodzinny obiad w wersji chińskiej. Prawdziwa uczta azjatyckich smaków, którą bez problemu wykonacie u siebie w domu dzięki sosom od Lee Kum Kee. Dania smakują jak z prawdziwej chińskiej restauracji i są bardzo proste w przygotowaniu.
Nastały takie czasy, że nie możemy zaprosić najbliższych osób do restauracji, ale możemy sprawić im radość, przygotowując w domu dania pełne miłości i zaskoczyć nowymi umiejętnościami kulinarnymi.
Teraz każdy dzień może smakować lepiej!
Jeśli kochacie kuchnię chińską to koniecznie zaglądnijcie na stronę Lee Kum Kee i zapoznajcie się z ofertą autentycznie chińskich sosów.
#WspomnieniaPowstająWDomu
1) Pieczone żeberka w sosie Kung Pao
Żeberka wieprzowe w stylu syczuańskim, pieczone w piekarniku to świetna propozycja na rodzinny obiad. Żeberka wychodzą soczyste i rumiane, o kusząco pikantno-słodkim smaku.
Mój mąż był nimi zachwycony i wspomina je teraz codziennie...
Dużą zasługą ich wyjątkowego smaku jest marynata z sosu Kung Pao, który składa się z chińskich papryczek chili, mieszanki sosów sojowych, czosnku, cukru oraz octu ryżowego. Dodatkowo w ostatnim etapie pieczenia żeberka posmarowałam miodem, dzięki temu uzyskały słodką glazurę, która świetnie przełamuje pikantny smak sosu.
- ok. 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 saszetki (120 g) sosu Kung Pao Chicken Lee Kum Kee
- 100 ml soku pomarańczowego
- 3-4 łyżki miodu płynnego
Dodatkowo:
- sezam
- 1 łyżka szczypiorku posiekanego
Wykonanie:
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki (po 2-3 kostki w kawałku). Następnie przenosimy do miski i każdy kawałek porządnie nacieramy sosem Kung Pao. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnego dnia żeberka przenosimy do naczynia żaroodpornego i układamy tak, by na siebie nie nachodziły. Wlewamy sok pomarańczowy i przykrywamy naczynie szczelnie folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 90 min. Następnie odkrywamy folię, a żeberka polewamy obficie sokiem z dna naczynia. Pieczemy już bez przykrycia jeszcze około 20 min.
Po tym czasie, żeberka przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy je w odstępach jeden obok drugiego. Każdy kawałek smarujemy miodem i zwiększamy temperaturę piekarnika do 200 stopni. Pieczemy jeszcze około 15 min.
Przed podaniem żeberka możemy posypać sezamem i posiekanym szczypiorkiem.
2) Kurczak z orzeszkami w sosie miodowo-sojowym
Kurczak z orzeszkami ziemnymi oraz dwoma kolorami papryk w stylu hongkońskim. Genialny słodko-wytrawny smak od którego ciężko się oderwać. To danie z kolei mnie oczarowało!
Świetną robotę robi tu sos Honey & Soy, który jest połączeniem wyrazistego sosu sojowego, słodkiego miodu oraz kwaskowo-słodkiej pasty pomidorowej z dodatkiem czosnku i cebulki. Można też nadać lekko pikantnej nuty, dodając do dania papryczkę chili.
Sos ten idealnie sprawdzi się także jako marynata do żeberek, skrzydełek czy udek oraz do mięs na grilla.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka (około 500-600 g)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. 2 cm świeżego imbiru
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 2 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 70 g (1 saszetka) sosu Honey&Soy Lee Kum Kee
- 100 g orzeszków ziemnych niesolonych
- 1 łyżka sezamu
- 1/2 papryczki chili (opcjonalnie)
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- papryka słodka mielona
Wykonanie:
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką mieloną i obtaczamy w mące ziemniaczanej.
Cebulę, czosnek i imbir obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, a imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Obie papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Jeżeli dodajemy też papryczkę chili to myjemy ją, usuwamy nasiona i kroimy w drobną kosteczkę.
Część orzeszków ziemnych siekamy na mniejsze kawałki, a część pozostawiamy w całości.
W woku dobrze rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, czosnek, imbir i opcjonalnie papryczkę chili. Smażymy mieszając/podrzucając zawartość patelni przez około 2 min. Dodajemy kawałki kurczaka i smażymy przez 3- 4 min. Następnie dodajemy obie papryki i smażymy kolejne 4 min., często mieszając/podrzucając składniki.
Na końcu dodajemy orzeszki ziemne, sezam oraz sos Honey&Soy. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze 2 min.
Podajemy z ryżem jaśminowym.
3) Bakłażany w sosie sojowym
Wegetariańskie danie z bakłażanami w roli głównej. Zaskakująco pyszne! Miękkie paluszki bakłażanowe w aromatycznym i wyrazistym słodko-słonym sosie sojowym z wyczuwalną nutką ostrości. Do sosu użyłam zarówno sosu sojowego jasnego, jak i ciemnego, dzięki temu danie nabrało intensywnego koloru oraz aromatu.
Sosy sojowe Lee Kum Kee są naturalnie warzone z soi niemodyfikowanej genetycznie, bez dodatku monoglutaminianu sodu czy konserwantów.
Sos sojowy jasny można stosować jako marynatę, dip, do potraw smażonych na patelni oraz w mieszankach sosów. Uzupełnia dowolne składniki i zastępuje sól.
Sos sojowy ciemny nadaje potrawom pożądany głęboki kolor i gęstą konsystencję. Jego głównym zadaniem nie jest nadanie potrawie aromatu, lecz koloru.
Składniki:
- 2 bakłażany
- 2 ząbki czosnku
- ok. 2 cm imbiru
- 1 papryczka chili
- 200 ml wody/bulionu warzywnego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego Supreme Lee Kum Kee
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego Premium Lee Kum Kee
- sok z 1/2 limonki
- 2 łyżki miodu
- 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Bakłażany myjemy, osuszamy i kroimy w plastry, a następnie każdy plaster kroimy w słupki. Oprószamy je 1 łyżką mąki kukurydzianej.
Czosnek i imbir obieramy. Czosnek drobno siekamy, a imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Papryczkę chili myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w drobną kosteczkę.
W woku dobrze rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy bakłażany. Smażymy kilka minut, aż zmiękną w środku i wykładamy na talerz.
Do woka dodajemy kolejną łyżkę oleju i wrzucamy czosnek, imbir oraz papryczkę chili. Smażymy około 1 min. i dodajemy bakłażany. Smażymy jeszcze 1-2 min.
W wysokim naczyniu mieszamy wodę lub bulion warzywny z sosem sojowym jasnym oraz ciemnym, a także z miodem i sokiem z limonki. W otrzymanej mieszaninie rozprowadzamy łyżkę mąki kukurydzianej i całość wlewamy do bakłażanów w woku. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje, cały czas mieszając.
Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Podajemy z ryżem jaśminowym.
Proste i szybkie danie wegetariańskie w stylu hongkońskim. Makaron ryżowy z warzywami - papryką, porem, brokułami i pędami bambusa, w intensywnym i aromatycznym sosie do makaronu smażonego na patelni Rich & Savoury Noodle. Sos ten składa się przede wszystkim z ekstraktu ostrygowego i nadaje potrawie bogatego smaku. Świetnie smakuje nie tylko z warzywami, ale również z kurczakiem czy wieprzowiną.
Składniki:
- 1 papryka czerwona
- 1 mały por
- ok. 150 g pędów bambusa (słupki)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. 2 cm imbiru
- 1/2 brokułu
- 50 g (1 saszetka) sosu Rich&Savoury Noodle Lee Kum Kee
- 100 g makaronu ryżowego grubego
- olej do smażenia
- kiełki fasoli mung
- sezam
- szczypior posiekany
Wykonanie:
Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy na sitku.
Cebulę, czosnek i imbir obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, a imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Z pora usuwamy pierwszą warstwę, myjemy, osuszamy i kroimy w krążki. Brokuł kroimy na małe różyczki. Pędy bambusa odsączamy z zalewy na sitku.
W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, czosnek i imbir. Smażymy kilka sekund i dodajemy pora, brokuły oraz paprykę. Smażymy kilka minut, często mieszając/podrzucając składniki. Na końcu dodajemy pędy bambusa oraz sos Rich & Savoury Noodle. Warzywa mieszamy z ugotowanym makaronem i smażymy jeszcze około 2 min.
Podajemy z sezamem, posiekanym szczypiorkiem i/lub kiełkami fasoli mung.
5) Pieczony kalafior w sosie z czarnej fasoli i czosnku
Pomysł na przekąskę lub dodatek do dań, np. mięsnych.
Kalafior pieczony dwuetapowo - najpierw w panierce z bułki tartej, a następnie w ciemnym i aromatycznym sosie w stylu hongkońskim. Jest to klasyczny chiński sos przygotowany z wyselekcjonowanej fermentowanej czarnej fasoli i aromatycznego czosnku, z dodatkiem tradycyjnego chińskiego wina ryżowego. Idealnie pasuje do kurczaka, wieprzowiny, owoców morza oraz warzyw. Nadaje potrawom oryginalnego słodko-słonego smaku z pikantnym akcentem.
Składniki:
- 1 kalafior
- 100 g (2 saszetki) sosu Black Bean Garlic Lee Kum Kee
- 5-6 łyżek wody
- 2 jajka
- mąka pszenna
- bułka tarta
- sezam
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Wykonanie:
Kalafiora dzielimy na różyczki, myjemy i dokładnie osuszamy.
Na jednym talerzu rozbełtujemy jajka, na drugim wysypujemy bułkę tartą, a na trzecim - mąkę pszenną.Każdą różyczkę obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 min.
Sos z czarnej fasoli i czosnku przenosimy do miski i mieszamy z wodą. Podpieczone różyczki kalafiora obtaczamy w przygotowanym sosie i ponownie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy jeszcze około 15 min. w temp. 180 stopni.
Przed podaniem posypujemy sezamem i posiekanym szczypiorkiem.
Uwielbiam chińską kuchnię. Z chęcią wykorzystam przepisy.
OdpowiedzUsuńTych żeberek to bym spróbowała. Wszystkie potrawy wyglądają smakowicie.
OdpowiedzUsuńKocham chińskie jedzenie! Dziękuję!
OdpowiedzUsuń