Pieczeń rzymska drobiowa z suszonymi pomidorami
Pieczeń rzymska to klops z mięsa mielonego z różnymi dodatkami, pieczony w piekarniku w keksówce. Tradycyjnie pieczeń rzymską przygotowuje się z mielonej wieprzowiny i najczęściej nadziewa się ją jajkami ugotowanymi na twardo.
Moja wersja pieczeni jest lżejsza i zdrowsza - wykonana z mięsa drobiowego z indyka, z dodatkiem małych kawałków suszonych pomidorów. Aby pieczeń nie była zbyt sucha, to pomieszałam mięso z udźca z filetem z indyka (pasuje tu też filet z kurczaka). Można ją również wykonać z samego udźca z indyka.
Danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu - wystarczy wszystkie składniki wymieszać w misce, następnie umieścić w keskówce i do piekarnika. Smakuje pysznie, a dodatkowo suszone pomidory nadają pieczeni ciekawego smaku.
Można podać ją na ciepło w formie obiadu lub na zimno jako wędlinę do pieczywa.
Składniki:
- 400 g mięso mielonego z udźca indyka
- 400 g mięsa mielonego z piersi indyka/kurczaka
- 1/2 słoika pomidorów suszonych w oleju
- 1 jajko
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki bułki tartej + do podsypania
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól, pieprz
- tłuszcz do wysmarowania formy
Wykonanie:
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę.
Pomidory suszone kroimy na drobne kawałki.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju z suszonych pomidorów i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia i dodajemy pokrojone suszone pomidory. Smażymy jeszcze około 1-2 min.
W misce umieszczamy mięso mielone i dodajemy jajko, bułkę tartą, zeszkloną cebulę z czosnkiem oraz pomidorami suszonymi. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i papryką słodką mieloną. Całość dokładnie mieszmy.
Keskówkę (25 x 12 cm) smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Następnie keksówkę wypełniamy masą miesną i wyrównujemy. Wierzch smarujemy musztardą.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 45-55 min. W trakcie pieczenia może pojawić się woda/tłuszcz, warto ją odlać, uważająć, by się nie poparzyć.
Studzimy i wkładamy do lodówki.
Już dawno nie robiłam domowej pieczeni. Wielkanoc to dobra okazja. :)
OdpowiedzUsuńRewelacja przepyszna pieczeń
OdpowiedzUsuń