Ciasto kiwi z czekoladą (bez pieczenia)
Ciasto bez pieczenia - sernik na zimno o smaku kiwi i czekolady. Prosty deser przygotowany na spodzie kakaowym z kruszonych biszkoptów, z masą serową ze świeżych owoców kiwi i serka mascarpone oraz jogurtową masą z gorzką czekoladą. Na wierzchu przyozdobiony świeżymi plasterkami kiwi i siekaną czekoladą.
Ciasto jest orzeźwiające i delikatne w smaku, trochę w konsystencji przypominające ptasie mleczko. Ma wyraźny, kwaskowaty smak kiwi przełamany masą z gorzkiej czekolady i jogurtu. Nie należy ono do słodkich, więc ilość cukru radziłabym dostosować do własnego gustu.
Kiwi to specyficzne owoce i w postaci świeżej nie można ich łączyć z galaretką, gdyż posiadają enzym aktynidynę, który rozkłada białka, więc galaretka nie stężeje. Można temu zaradzić - przed zmieszaniem zblendowaych owoców kiwi z galaretką, należy je wcześniej zagotować, by dezaktywować enzymy.
P.S. Jeżeli szukasz więcej przepisów na ciasta bez pieczenia, to znajdziesz je w moim e-booku ➔ CIASTA BEZ PIECZENIA
Spód:
- 100 g biszkoptów
- 1 czubata łyżeczka kakao
- 50 g masła
Masa kiwi:
- 6 szt. kiwi
- 250 g serka mascarpone
- 1 galaretka o smaku kiwi
- cukier puder (opcjonalnie)
Masa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżka cukru pudru (lub więcej)
Dodatkowo:
- 2 szt. kiwi
- 1 rządek gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Biszkopty kruszymy na miałko i dodajemy kakao oraz roztopione masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy i powstałym "mokrym piaskiem" wylepiamy dno tortownicy (średnica 18 cm), wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Wkładamy do lodówki.
Masa kiwi:
Kiwi obieramy ze skóry, kroimy na mniesze kawałki i blendujemy na mus. Przenosimy do garnka i zagotowujemy, by dezaktywować enzymy zawarte w kiwi, które rozkładają białka. Następnie wsypujemy galaretkę i mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy.
Serek mascarpone przenosimy do miski, miksujemy i dodajemy porcjami zimny mus kiwi z galaretką. Miksujemy do połączenia skłądników. Masę próbujemy i ewentualnie dosładzamy według własnego gustu. Wykładamy na przygotowany spód.
Masa czekoladowa:
Czekoladę gorzką siekamy na drobne kawałki i umieszczamy w misce do rozpuszczania czekolady. Miseczkę umieszczamy na rondelkiem z gotującą się wodą. Czekamy, aż czekolada roztopi się pod wpływem pary wodnej, a następnie mieszamy. Studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w około 50 ml wrzątku. Studzimy.
Do jogurtu naturalnego dodajemy porcjami wystudzoną czekoladę i mieszamy do połączenia składników. 1-2 łyżeczki masy dodajemy do wystudzonej żelatyny, mieszamy i z powrotem całość wlewamy do masy czekoladowej. Miksujemy do połączenia składników.
Masę próbujemy i dosładzamy według własnego gustu.
Masę czekoladową rozsmarowujemy na masie kiwi.
Wkładamy do lodówki do momentu całkowitego stężenia.
Wierzch:
Kiwi obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Czekoladę gorzką siekamy na cienkie słupki.
Na wierzchu ciasta, dookoła układamy plasterki kiwi, tak by nachodziły na siebie, a środek ciasta posypujemy siekaną czekoladą.
Przechowujemy w lodówce.
Ale smakowite ciacho! :) Chyba jeszcze nigdy nie robiłam sernika z kiwi.
OdpowiedzUsuńPrezentuje się przepysznie. Jak to bez pieczenia to na pewno nic nie zepsuję
OdpowiedzUsuńAle świetnie wygląda :) Ciekawy patent z tym kiwi :)
OdpowiedzUsuń