Babka piegusek (na białkach)

Piegusek to babka przygotowana na białkach z dużą ilością suchego maku, o cytrynowym smaku i aromacie. Przepis stary jak świat.... Jest pyszna, szybka i prosta w wykonaniu - 10 minut pracy i do piekarnika! Wychodzi lekka i puszysta, z chrupiącymi ziarenkami maku.  Idealne ciasto, gdy mamy nadmiar białek jaj, które często zostają po innych wypiekach, np. mazurkach.

Babka piegusek na białkach


Składniki:
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytyny
  • skórka z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania


Wykonanie:

Mieszamy przesianą przez sitko mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia oraz makiem.

Cytrynę parzymy wrzątkiem, osuszamy, ścieramy z niej skórkę, a następnie wyciskamy sok.

W osobnej misce białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając po 1 łyżce cukru. Następną łyżkę cukru dodajemy dopiero, gdy poprzedni cukier się rozpuści. Do lśniącej piany z białek cienką stróżką wlewamy olej. Miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy porcjami składniki suche i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą lub szpatułką. Na końcu wlewamy sok z cytryny i dodajemy skórkę. Mieszamy.

Ciasto przekładamy do formy z kominem (średnica 21-23 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40-45 min., do suchego patyczka. Studzimy na kratce.
Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem.


Piegusek - babka na białkach

Babka na białkach z makiem

Piegusek

Babka na białkach

Babka z makiem na białkach

Komentarze

  1. Przepis bardzo mi się podoba. Jeszcze takiej babki nie było u mnie na Wielkanoc.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszna makowa wersja. Żałuję tylko, że nie mam takiej formy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny