Babka piegusek (na białkach)
Piegusek to babka przygotowana na białkach z dużą ilością suchego maku, o cytrynowym smaku i aromacie. Przepis stary jak świat.... Jest pyszna, szybka i prosta w wykonaniu - 10 minut pracy i do piekarnika! Wychodzi lekka i puszysta, z chrupiącymi ziarenkami maku. Idealne ciasto, gdy mamy nadmiar białek jaj, które często zostają po innych wypiekach, np. mazurkach.
Składniki:
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1 cytyny
- skórka z 1 cytryny
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mieszamy przesianą przez sitko mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia oraz makiem.
Cytrynę parzymy wrzątkiem, osuszamy, ścieramy z niej skórkę, a następnie wyciskamy sok.
Ciasto przekładamy do formy z kominem (średnica 21-23 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40-45 min., do suchego patyczka. Studzimy na kratce.
Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem.
Przepis bardzo mi się podoba. Jeszcze takiej babki nie było u mnie na Wielkanoc.
OdpowiedzUsuńPrzepyszna makowa wersja. Żałuję tylko, że nie mam takiej formy.
OdpowiedzUsuń