Sernik chałwowy
Sernik z chałwową masą serową, na spodzie herbatnikowym oraz kremową polewą chałwową na wierzchu. Posiada zbitą i kremową konsystencję. Jest naprawdę pyszny!
Masa serowa wykonana jest z prawdziwego twarogu z dodatkiem śmietanki kremówki oraz dużej ilości chałwy waniliowej. Natomiast polewa to połączenie chałwy i śmietanki kremówki. Dla mnie genialny smak, gdyż jestem wielką wielbicielką chałwy i wszystkiego co chałwowe...
Sernik jest też szybki i prosty w wykonaniu - wystarczy dosłownie 15 minut naszej pracy i ląduje w piekarniku. Piekąc sernik warto zadbać o odpowiednią wilgotność w piekarniku, by ciasto równomiernie urosło i nie popękało. Gdy nie posiadacie piekarnika parowego, to wystarczy włożyć na dno piekarnika naczynie wypełnione wodą.
Składniki:
Spód:
- 150 g herbatników
- 75 g masła
Masa serowa:
- 600 g twarogu sernikowego
- 3 jajka
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 1/3 szklanki cukru (lub więcej gdy lubicie mocno słodkie)
- 250 g chałwy waniliowej
- 1 budyń waniliowy bez cukru (40g)
Polewa:
- 150 g chałwy waniliowej
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
Wykonanie:
Spód:
Herbatniki kruszymy na miałko i dodajemy roztopione masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy i powstałym "mokrym piaskiem" wylepiamy dno tortownicy (średnica 20 cm), wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Wkładamy do lodówki.Masa serowa:
Twaróg przenosimy do miski i dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodajemy cukier, drobno pokruszoną chałwę oraz śmietankę. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy proszek budyniowy i mieszamy do połączenia składników.
Masę sernikową wykładamy na spód herbatnikowy i wyrównujemy.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (najlepiej z funkcją pary) i pieczemy około 60-70 min. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Zimny sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Polewa:
Do rondelka wlewamy śmietankę i dodajemy drobno pokruszoną chałwę. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż polewa zgęstnieje - nie zagotowujemy!
Gotową polewę wykładamy na wierzch zimnego sernika i dekorujemy według własnego gustu.
Polewa:
Do rondelka wlewamy śmietankę i dodajemy drobno pokruszoną chałwę. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż polewa zgęstnieje - nie zagotowujemy!
Gotową polewę wykładamy na wierzch zimnego sernika i dekorujemy według własnego gustu.
Rada:
Jeśli nie posiadacie piekarnika parowego, to dobrze jest włożyć na dno piekarnika naczynie wypełnione wodą, jeszcze zanim zaczniecie go nagrzewać.
Jak zawsze piękne ciasto!
OdpowiedzUsuńAleż cudnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda ! Zrobię w przyszłym tygodniu i dam znać czy mi wyszło :) Mam tylko pytanie :ta polewa wylewana na zimne ciasto ma byc ostudzona czy gorąca ?
OdpowiedzUsuńPolewę wylewamy na zimny sernik i polewa też powinna być wystudzona, bo ciepła nie będzie tak gęsta :)
Usuń