Kokardki karnawałowe (chrust pieczony)

Faworki pieczone zwane też chrustem przygotowane w kształcie kokardek to świetna alternatywa na Tłusty Czwartek dla tradycyjnych faworków, dedykowana szczególnie osobom liczącym kalorie. Mają mniej kalorii niż te smażone i są lżejsze, ale równie smaczne. Faworki pieczone są bardziej suche od tych smażonych, ale wychodzą kruche i chrupiące, z bąblami powietrza.
Przygotowane zostały z ciasta zbijanego z dodatkiem śmietany. Dzięki zbijaniu ciasto napowietrza się i staje się elastyczne, a podczas pieczenia lub smażenia pojawiają się bąbelki. 
Jeśli nie liczycie kalorii to z podanego przepisu można także przygotować kokardki smażone na oleju.

Chrust pieczony


Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki 
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka spirytusu lub octu spirytusowego
Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania



Wykonanie:

W misce mieszamy mąkę przesianą przez sito z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, śmietanę, masło oraz spirytus lub ocet. Mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto. 
Ciasto wyrabiamy przez co najmniej 10 min., aby było idealnie gładkie. 

Następnie ciasto przekładamy na blat i uderzamy wałkiem lub tłuczkiem kilkakrotnie, zwijamy na pół i ponownie uderzamy spłaszczając je. Czynność tę powtarzamy przez około 10-15 min., aby ciasto napowietrzyło się.

Ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy na jak najcieńszy placek. Następnie tniemy na prostokaty o wielkości mniej więcej 3 x 4 cm (ja to w sumie robię na oko). Każdy prostokąt ściskamy w środku tak, by powstała kokardka.

Kokardki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 13-15 min. Lekko studzimy i posypujemy cukrem puderm.

Kokardki z tego przepisu możemy również usmażyć na rozgrzanym oleju (temp. około 170-180 stopni) przez około 30-40 sekund z każdej strony. Następnie osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych i posypujemy cukrem pudrem.


Faworki pieczone

Faworki kokardki

Faworki kokardki pieczone

Kokardki faworki

Kokardki faworki pieczone


Komentarze

  1. Myślałam, że to faworki, a tu proszę - urocze i pyszne kokardki! Smacznego :)) Ja nie mam ręki do takich pięknych wypieków.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny