Gulasz gyros drobiowy
Gulasz gyros przygotowany z filetów z kurczaka, z dodatkiem pieczarek, papryki oraz ogórków konserwowych. Wychodzi naprawdę pyszny i bardzo aromatyczny. Fani gyrosowych smaków z pewnością będą zachwyceni. Do tego jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, praktycznie robi się sam - wystaraczy tylko pokroić składniki, umieścić w garnku i czekać aż się uduszą.
Gulasz pasuje do ziemniaków, ryżu, makaronu, a także kaszy.
Składniki:
- 600-700 g fileta z kurczaka
- 1 duża cebula
- 400 g pieczarek
- 2 papryki czerwone
- 3 duże ogórki konserwowe
- 1 szklanka wody lub bulionu drobiowego
- 2 łyżki przyprawy gyros
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w większą kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki lub półplasterki w przypadku większych sztuk.
Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i koimy w paseczki, które później kroimy jeszcze na 2-3 części.
Ogórki konserowe odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę.
W wysokiej patelni lub garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy kurczaka. Przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Smażymy, aż mięso się zetnie, a następnie dodajemy pieczarki oraz paprykę. Wszystko razem smażymy przez kilka minut i zalewamy wodą lub bulionem. Zagotowujemy. Następnie patelnię/garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 20-25 min. Na końcu dodajemy pokrojone ogórki konserwowe.
W około 1/4 szklanki wody rozprowadzamy mąkę pszenną i wlewamy do gulaszu. Mieszamy i gotujemy, aż gulasz zgęstnieje. Przyprawaimy do smaku solą oraz pieprzem.
Podajemy z ziemniakami, makaronem, kaszą lub ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz