Gulasz gyros drobiowy

Gulasz gyros przygotowany z filetów z kurczaka, z dodatkiem pieczarek, papryki oraz ogórków konserwowych. Wychodzi naprawdę pyszny i bardzo aromatyczny. Fani gyrosowych smaków z pewnością będą zachwyceni. Do tego jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, praktycznie robi się sam - wystaraczy tylko pokroić składniki, umieścić w garnku i czekać aż się uduszą.
Gulasz pasuje do ziemniaków, ryżu, makaronu, a także kaszy.

Gyrosowy gulasz drobiowy


Składniki:
  • 600-700 g fileta z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 400 g pieczarek
  • 2 papryki czerwone
  • 3 duże ogórki konserwowe
  • 1 szklanka wody lub bulionu drobiowego
  • 2 łyżki przyprawy gyros
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia



Wykonanie:

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w większą kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki lub półplasterki w przypadku większych sztuk.
Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i koimy w paseczki, które później kroimy jeszcze na 2-3 części.
Ogórki konserowe odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę.

W wysokiej patelni lub garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy kurczaka. Przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Smażymy, aż mięso się zetnie, a następnie dodajemy pieczarki oraz paprykę. Wszystko razem smażymy przez kilka minut i zalewamy wodą lub bulionem. Zagotowujemy. Następnie patelnię/garnek przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 20-25 min. Na końcu dodajemy pokrojone ogórki konserwowe.

W około 1/4 szklanki wody rozprowadzamy mąkę pszenną i wlewamy do gulaszu. Mieszamy i gotujemy, aż gulasz zgęstnieje. Przyprawaimy do smaku solą oraz pieprzem.
Podajemy z ziemniakami, makaronem, kaszą lub ryżem.


Gulasz drobiowy gyros

Gulasz gyros z kurczaka

Gulasz gyrosowy z kurczaka

Drobiowy gulasz gyros

Gulasz gyros




Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny