Szaszłyki z piekarnika z kurczakiem i boczkiem

Szaszłyki kojarzą się głównie z grillowaniem na świeżym powietrzu, ale zimą możemy je również przyrządzić w domu w piekarniku. Będą równie smaczne! Takie szaszłyki to prosty i szybki pomysł na obiad lub wieczór w gronie znajomych. 

Polecam Wam pyszne szaszłyki na wypasie... z filetem z kurczaka zagrodowego, wędzonym boczkiem, serem halloumi, papryką, cebulą i świeżym ananasem. Kurczaka przyprawiłam na ostro, dodając do marynaty sporą ilość mielonej papryki chili. 
Szaszłyki wyszły kolorowe oraz aromatyczne, z kruchym, soczystym i pikantnym mięsem z kurczaka, które świetnie komponuje się ze słodkim ananasem, słonym boczkiem wędzonym oraz słodko-słonawym serem halloumi. 
Podałam je z pieczonymi ziemniaczkami oraz sosem czosnkowym. Mój mąż był zachwycony i zażyczył sobie częściej taki obiad.

Szaszłyki z piekarnika z kurczakiem

Składniki:
  • 2 filety z kurczaka zagrodowego (ok. 600-700 g)
  • ok. 250-300 g boczku wędzonego w kawałku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 1/2 świeżego ananasa
  • ok. 150 g sera halloumi
Dodatkowo:
  • 3 łyżki oleju
  • czosnek niedźwiedzi suszony
  • przyprawa do kurczaka
  • papryka chili mielona
  • sól, pieprz
  • szczypiorek świeży
  • patyczki do szaszłyków



Wykonanie:

W misce mieszamy olej z przyprawami: przyprawą do kurczaka, papryką chili, czosnkiem niedźwiedzim oraz pieprzem i solą.

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do miski z marynatą i dokładnie obtaczamy mięso w przyprawach. Miskę szczelnie zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc (jeśli nie mamy tyle czasu to minimum na 2 godz.).

Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez co najmniej 30 min.

Boczek kroimy w grube plastry, które następnie przekrawamy na pół.
Paprykę myjemy, osuszamy, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę.
Ananasa obieramy ze skóry, kroimy w krążki, usuwamy twardy środek i kroimy w kostkę.
Ser halloumi kroimy w plastry, a następnie każdy plasterek kroimy na pół.

Na patyczki nadziewamy kawałki kurczaka, boczku, papryki, ananasa, cebuli i sera halloumi w dowolnej kolejności.
Moja kolejność: kurczak - ananas - papryka - boczek - ser halloumi - kurczak - cebula - ananas - papryka - boczek - kurczak

Szaszłyki układamy w blaszce do pieczenia. 

Szaszłyki z piekarnika

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 25-30 min. W połowie czasu przekręcamy szaszłyki na drugą stronę.
Przed podaniem możemy posypać posiekanym, świeżym szczypiorkiem.


Szaszłyki z piekarnika z kurczakiem i ananasem

Szaszłyki z piekarnika z kurczakiem, boczkiem i ananasem

Szaszłyki z piekarnika

Szaszłyki z kurczakiem i boczkiem

*Wpis powstał we współpracy z firmą Zagrodowy


Komentarze

  1. Wyglądają przepysznie, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam
    Chciałabym zapytać o ten ser?? Gdzie go kupić bo pierwszy raz słyszę taka nazwę sera..??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Biedronce jest :)
      Takie biało-niebieskie pudełko tekturowe
      Ser pyszny jest zgrillowany

      Usuń
  3. Uwielbiam halloumi, jednak w szaszłykach jeszcze nie robiłam. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam, ale rodzinkę bym zaskoczyła

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna propozycja na obiad. Mój mąż też by się zachwycił. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jedno z bardziej ulubionych dań mojego męża :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Apetycznie wyglądają i napewno tak smakują. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny