Szaszłyki z piekarnika z kurczakiem i boczkiem
Szaszłyki kojarzą się głównie z grillowaniem na świeżym powietrzu, ale zimą możemy je również przyrządzić w domu w piekarniku. Będą równie smaczne! Takie szaszłyki to prosty i szybki pomysł na obiad lub wieczór w gronie znajomych.
Polecam Wam pyszne szaszłyki na wypasie... z filetem z kurczaka zagrodowego, wędzonym boczkiem, serem halloumi, papryką, cebulą i świeżym ananasem. Kurczaka przyprawiłam na ostro, dodając do marynaty sporą ilość mielonej papryki chili.
Szaszłyki wyszły kolorowe oraz aromatyczne, z kruchym, soczystym i pikantnym mięsem z kurczaka, które świetnie komponuje się ze słodkim ananasem, słonym boczkiem wędzonym oraz słodko-słonawym serem halloumi.
Podałam je z pieczonymi ziemniaczkami oraz sosem czosnkowym. Mój mąż był zachwycony i zażyczył sobie częściej taki obiad.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka zagrodowego (ok. 600-700 g)
- ok. 250-300 g boczku wędzonego w kawałku
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 1/2 świeżego ananasa
- ok. 150 g sera halloumi
Dodatkowo:
- 3 łyżki oleju
- czosnek niedźwiedzi suszony
- przyprawa do kurczaka
- papryka chili mielona
- sól, pieprz
- szczypiorek świeży
- patyczki do szaszłyków
Wykonanie:
W misce mieszamy olej z przyprawami: przyprawą do kurczaka, papryką chili, czosnkiem niedźwiedzim oraz pieprzem i solą.
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do miski z marynatą i dokładnie obtaczamy mięso w przyprawach. Miskę szczelnie zakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc (jeśli nie mamy tyle czasu to minimum na 2 godz.).
Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez co najmniej 30 min.
Boczek kroimy w grube plastry, które następnie przekrawamy na pół.
Paprykę myjemy, osuszamy, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę.
Ananasa obieramy ze skóry, kroimy w krążki, usuwamy twardy środek i kroimy w kostkę.
Ser halloumi kroimy w plastry, a następnie każdy plasterek kroimy na pół.
Na patyczki nadziewamy kawałki kurczaka, boczku, papryki, ananasa, cebuli i sera halloumi w dowolnej kolejności.
Moja kolejność: kurczak - ananas - papryka - boczek - ser halloumi - kurczak - cebula - ananas - papryka - boczek - kurczak
Szaszłyki układamy w blaszce do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 25-30 min. W połowie czasu przekręcamy szaszłyki na drugą stronę.
Przed podaniem możemy posypać posiekanym, świeżym szczypiorkiem.
*Wpis powstał we współpracy z firmą Zagrodowy
Wyglądają przepysznie, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńChciałabym zapytać o ten ser?? Gdzie go kupić bo pierwszy raz słyszę taka nazwę sera..??
W Biedronce jest :)
UsuńTakie biało-niebieskie pudełko tekturowe
Ser pyszny jest zgrillowany
Uwielbiam halloumi, jednak w szaszłykach jeszcze nie robiłam. :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam, ale rodzinkę bym zaskoczyła
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja na obiad. Mój mąż też by się zachwycił. ;)
OdpowiedzUsuńJedno z bardziej ulubionych dań mojego męża :))
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglądają i napewno tak smakują. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń