Michałek (bez pieczenia)

Ciasto bez pieczenia przygotowane na herbatnikach w czekoladzie, pomiędzy którymi znajduje się orzechowo-kakaowa masa z chrupiącymi orzeszkami ziemnymi. Masa wykonana została z serka macarpone, masła orzechowego oraz kakao. Wierzch ciasta zdobi bita śmietana kremówka oraz drobno posiekane orzeszki ziemne.

Ciasto jest genialne w smaku i bardzo przypomina popularne cukierki "Michałki". Dodatkowo jest bardzo proste oraz szybkie w przygotowaniu i składa się z niewielu składników.

Przepis na ciasto pochodzi z mojego e-booka Ciasta Bez Pieczenia, w którym znajduje się 40 przepisów na pyszne i proste ciasta przygotowane bez użycia piekarnika.


Michałek


Składniki:
  • 24 szt. herbatników w czekoladzie  typu "Maltanki"
  • 250 g serka mascarpone 
  • 1 łyżka kakao + na wierzch 
  • 4 czubate łyżki masła orzechowego 
  • 50 g orzechów ziemnych bez soli + na wierzch
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 30%


Wykonanie:

Na blaszce układamy 3 rzędy herbatników, w każdym rzędzie po 4 szt.

Serek mascarpone miksujemy z mlekiem, masłem orzechowym, cukrem pudrem (2 łyżki) i kakao.
Dodajemy drobno posiekane orzechy ziemne i mieszamy łyżką.
Masę wykładamy na przygotowane herbatniki. Przykrywamy warstwą herbatników.

Zimną śmietankę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem (1 łyżka) na sztywną masę. Wykładamy na herbatniki.
Wierzch posypujemy kakao oraz posiekanymi orzechami ziemnymi.
Wkładamy do lodówki na min. 2-3 godz.


Michałek ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia

Michałek bez pieczenia

Ciasto kakaowo-orzechowe bez pieczenia

Ebook Ciasta bez pieczenia




Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Spróbuję przygotować w weekend i wtedy będę mogła sprawdzić, czy smakuje tak samo!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny