Michałek (bez pieczenia)
Ciasto bez pieczenia przygotowane na herbatnikach w czekoladzie, pomiędzy którymi znajduje się orzechowo-kakaowa masa z chrupiącymi orzeszkami ziemnymi. Masa wykonana została z serka macarpone, masła orzechowego oraz kakao. Wierzch ciasta zdobi bita śmietana kremówka oraz drobno posiekane orzeszki ziemne.
Ciasto jest genialne w smaku i bardzo przypomina popularne cukierki "Michałki". Dodatkowo jest bardzo proste oraz szybkie w przygotowaniu i składa się z niewielu składników.
Przepis na ciasto pochodzi z mojego e-booka Ciasta Bez Pieczenia, w którym znajduje się 40 przepisów na pyszne i proste ciasta przygotowane bez użycia piekarnika.
Składniki:
- 24 szt. herbatników w czekoladzie typu "Maltanki"
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka kakao + na wierzch
- 4 czubate łyżki masła orzechowego
- 50 g orzechów ziemnych bez soli + na wierzch
- 4 łyżki mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 ml śmietanki 30%
Wykonanie:
Serek mascarpone miksujemy z mlekiem, masłem orzechowym, cukrem pudrem (2 łyżki) i kakao.
Dodajemy drobno posiekane orzechy ziemne i mieszamy łyżką.
Masę wykładamy na przygotowane herbatniki. Przykrywamy warstwą herbatników.
Zimną śmietankę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem (1 łyżka) na sztywną masę. Wykładamy na herbatniki.
Wierzch posypujemy kakao oraz posiekanymi orzechami ziemnymi.
Wkładamy do lodówki na min. 2-3 godz.
Wygląda bardzo apetycznie. Spróbuję przygotować w weekend i wtedy będę mogła sprawdzić, czy smakuje tak samo!
OdpowiedzUsuń