Świąteczne brownie z piernikową masą i pomarańczami
Brownie w świątecznej wersji pachnące pomarańczami i przyprawą korzenną.
Mocno czekoladowe i gliniaste brownie, do tego delikatna masa z korzenną nutą, a to wszystko przełamne kwaśną marmoladą pomarańczową.
Wykonanie:
Brownie:
Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki i umieszczamy w metalowej misce razem z kawałkami masła.
Miskę umieszczamy na rondelkiem z gotującą się wodąi czekamy, aż czekolada z masłem roztopi się pod wpływem pary wodnej. Następnie mieszamy do połączenia składników. Studzimy.
Jajka razem z cukrem ubijamy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę przesianą przez sito i miksujemy. Na końcu wlewamy rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę z masłem i mieszamy do połączenia składników.
Ciasto wylewamy do tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy.
Polewa:
Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki.
W garnuszku podgrzewamy śmietankę - nie zagotowujemy! Dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy gładką polewę. Studzimy.
Polewę rozsmarowujemy na masie piernikowej. Wkładamy do lodówki do momentu całkowitego stężenia masy, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem ciasto można udekorować plasterkami świeżej pomarańczy.
Ciasto na spodzie brownie z marmoladą z pomarańczy oraz masą piernikową przygotowaną ze śmietanki kremówki i serka mascarpone. Wierzch ciasta to czekoladowe ganache, czyli krem czekoladowy powstały z połączenia gorzkiej czekolady ze śmietanką kremówką, który również świetnie się sprawdza jako polewa.
Przepyszne zestawienie smaków!
Składniki:
Brownie:
- 3 jajka
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
Masa piernikowa:
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3 łyżeczki żelatyny
- 70 ml wrzątku
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g śmietanki 30 %
Dodatkowo:
Brownie:
Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki i umieszczamy w metalowej misce razem z kawałkami masła.
Miskę umieszczamy na rondelkiem z gotującą się wodąi czekamy, aż czekolada z masłem roztopi się pod wpływem pary wodnej. Następnie mieszamy do połączenia składników. Studzimy.
Jajka razem z cukrem ubijamy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę przesianą przez sito i miksujemy. Na końcu wlewamy rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę z masłem i mieszamy do połączenia składników.
Ciasto wylewamy do tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20-25 min. Wyciągamy z tortownicy i studzimy.
Masa piernikowa:
We wrzątku rozpuszczamy żelatynę. Studzimy.
Do miski wlewamy zimną śmietankę i razem z serkiem mascarpone, cukrem pudrem oraz przyprawą do piernika ubijamy mikserem, aż masa zgęstnieje i stanie się sztywna.
Łyżkę masy dodajemy do wystudzonej żelatyny i mieszamy, a następnie całą zawartość powoli wlewamy z powrotem do masy piernikowej. Miksujemy do połączenia składników. Gdy brownie wystygnie to lekko ścinamy sam wierzch (tą przypieczoną skorupkę, by marmolada nie spłynęła).
Ponownie umieszamy brownie w tortownicy, której się piekło i zapinamy obręcz.
Na brownie rozmarowujemy marmoladę pomarańczową, a następnie wykładamy masę piernikową. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na około 2 godz.
Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki.
W garnuszku podgrzewamy śmietankę - nie zagotowujemy! Dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy gładką polewę. Studzimy.
Polewę rozsmarowujemy na masie piernikowej. Wkładamy do lodówki do momentu całkowitego stężenia masy, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem ciasto można udekorować plasterkami świeżej pomarańczy.
Bardzo kuszące to brownie :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto musi być bardzo smaczne, dzieciakom posmakuje z pewnością, zapisuję <3
OdpowiedzUsuńBrak informacji o szerokości formy :)
OdpowiedzUsuńJest w przepisie - 24 cm :)
Usuń