Sałatka ziemniaczana ze śledziami
Sałatka ziemniaczana w wersji świątecznej, z dodatkiem śledzi, ogórków kiszonych oraz jabłka, podana z sosem majonezowo-jogurtowym z dodatkiem musztardy. Prosty przepis z kilku podstawowych składników.
Sałatka ta królowała na moim świątecznym stole, porcjowana i podana w małych szklaneczkach. Można ją oczywiście podać także w jednej dużej salaterce.
Najlepiej smakuje, gdy wszystkie składniki przegryzą się jakiś czas w lodówce.
Różnego rodzaju sałatki ziemniaczane są bardzo popularne podczas świąt Bożego narodzenia w Niemczech i zazwyczaj królują one na wigilijnym stole.
Składniki:
- 6-7 ziemniaków
- 4 filety śledziowe w oleju
- 5-6 ogórków kiszonych (średniej wielkości)
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
Sos:
Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżacą wodą, umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Odrobinę solimy i gotujemy w mundurkach do miękości.
Odcedzamy i studzimy. Następnie obieramy ze skórki i kroimy w większą kostkę.
Koperek i szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Ogórki odcedzamy z zalewy i kroimy w półplasterki.
Śledzie osuszamy z oleju i kroimy w grube plastry.
Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Sos:
W kubku mieszamy majonez z jogurtem. Dodajemy musztardę. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy.
Do miski wrzucamy pokrojone ziemniaki, jabłko, ogórki kiszone, cebulę, śledzie oraz posiekany koperek.
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżacą wodą, umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Odrobinę solimy i gotujemy w mundurkach do miękości.
Odcedzamy i studzimy. Następnie obieramy ze skórki i kroimy w większą kostkę.
Koperek i szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Ogórki odcedzamy z zalewy i kroimy w półplasterki.
Śledzie osuszamy z oleju i kroimy w grube plastry.
Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Sos:
W kubku mieszamy majonez z jogurtem. Dodajemy musztardę. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy.
Do miski wrzucamy pokrojone ziemniaki, jabłko, ogórki kiszone, cebulę, śledzie oraz posiekany koperek.
Składniki mieszamy razem z przygotowanym sosem. Przekładamy do salaterki. Wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Wkładamy do lodówki na około 1 godz., by składniki przegryzły się.
Komentarze
Prześlij komentarz