Piernik z jabłkami i orzechami
Ekspresowy przepis na świąteczny piernik z dodatkiem tartych jabłek oraz posiekanych orzechów włoskich. Jest pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu! Ma wspaniały korzenny smak oraz zapach, jest wilgotny w środku dzięki dodanym jabłkowym, a dodatkowo zawiera sporą ilość chrupiących orzechów. Z wierzchu oblany jest pyszną polewą z gorzkiej czekolady i śmietanki kremówki oraz obsypany posiekanymi orzechami.
Słodzony jest tylko miodem, ale jeśli ktoś lubi mocno słodkie ciasta, to zawsze dodatkowo może dosłodzić ciasto cukrem. Ja osobiście już nie dosładzałam i piernik na samym miodzie był dla mnie wystarczająco słodki. W celu zwiększenia słodyczy ciasta można również wybrać słodkie jabłka.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 3/4 szklanki płynnego miodu
- 1/2 szklanki mleka
- 100 ml oleju rzepakowego
- 20 g przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jabłka
- 2 garście orzechów włoskich
- cukier (opcjonalnie)
Polewa:
Wykonanie:
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Orzechy włoskie drobno siekamy.
W drugiej misce jajka ubijamy mikserem, aż zjaśnieją. Do jajek dodajemy płynny miód oraz mleko i mikujemy do połączenia składników. Następnie nie przerywając miksowania, cienką strużką wlewamy olej. Na końcu dodajemy porcjami składniki suche i miksujemy, aż ciasto stanie się jednolite i gładkie.
Do ciasta dodajemy tarte jabłka oraz posiekane orzechy i wszystko mieszamy dokładnie łyżką.
Ciasto przenosimy do keksówki (około 25 x 15 cm) i wkładamy do piekarnika nagzranego do 180 stopni. Pieczemy około 50-55 min., do suchego patyczka. Studzimy.
Polewa:
Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki.W garnuszku podgrzewamy śmietankę - nie zagotowujemy! Dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy gładką polewę. Studzimy.
Polewę rozprowadzamy do wystudzonym pierniki i wierzch posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Rada:
Gdy do przepisu chcemy dodać jeszcze cukru to dodajemy go na samym początku do jajek i razem ubijamy na puszystą masę.
Takimi pysznościami to ja się mogę podtuczać! Grzechu warte! Pozdrawiam!^^
OdpowiedzUsuńNa ile dni przed świetami mozna go upiec, zby był w świeta dobry?
OdpowiedzUsuńJeżeli ma być podany w piątek lub sobotę to upiekłabym go w środę lub w czwartek rano :)
UsuńDziękuję, wesołych Świąt!
UsuńDziękuję, WESOŁYCH ŚWIĄT!
Usuń