Jakie przyprawy warto stosować do bożonarodzeniowych potraw?
Boże Narodzenie to czas, gdy spotykamy się z rodziną i przyjaciółmi, by razem zasiąść do świątecznego stołu, na którym pojawia się wiele smakołyków.
Aromatyczne
dania wytrawne, słodkie desery – każde z nich wymaga zastosowania szeregu
przypraw, które podkreślają smak i zapach 12 wigilijnych potraw. Bez niektórych
z nich nie da się wręcz obyć podczas bożonarodzeniowych przygotowań.
Jakie przyprawy
są niezbędne w kuchni w okresie Bożego Narodzenia? Które z nich definiują
najważniejsze świąteczne smaki? O tym wszystkim przeczytacie poniżej.
Aromat Świąt – od czego zależy smak bożonarodzeniowych potraw?
Nie da się ukryć, że potrawy, pojawiające się na świątecznym stole, są wyjątkowe. Duża w tym zasługa właśnie przypraw, w które przepisy bożonarodzeniowe naprawdę obfitują.
Część z nich stosuje się w oparciu o własne smaki. Niektóre stanowią rodzaj rodzinnej tradycji. Są jednak również takie, bez których aż trudno wyobrazić sobie wigilijne dania. Dodaje się je do potraw rybnych, kapustnych, ciast, a nawet napojów. Są naprawdę wszechobecne. Co się do nich zalicza?
Istnieje wiele przypraw powszechnie łączonych z bożonarodzeniowym stołem. Każda z nich ma przede wszystkim za zadanie podkreślać aromat dań. Często jednak oprócz walorów smakowych wpływają też korzystnie na kwestie zdrowotne. Choćby popularny kminek, dodany do potraw kapustnych, sprawia, że nabierają one nie tylko lepszego smaku, ale również stają się bardziej lekkostrawne i nie wywołują nieprzyjemnych wzdęć.
Przyprawy warto
kupować u sprawdzonych dostawców, jak choćby SklepAgnex.pl.
Wówczas zyskuje się pewność, że produkt jest aromatyczny, najwyższej jakości,
optymalnie podkreśli smak wigilijnych potraw oraz wpłynie korzystnie na zdrowie
i samopoczucie.
Jakie przyprawy
zaliczają się do prawdziwych klasyków na Boże Narodzenie?
- Goździki
Wielu z nas zapomina o tej niezmiernie aromatycznej przyprawie i nie stosuje jej na co dzień. Dopiero w okresie świątecznym pojawia się chętnie na naszych stołach. Używa się goździków mielonych lub w całości, które chętnie dodaje się do ciast, ciasteczek i napojów, a zwłaszcza kompotu i grzanego wina.
Goździki oprócz
wyrazistego smaku mają też szereg właściwości prozdrowotnych. Łagodzą wzdęcia,
regulują pracę układu pokarmowego oraz działają przeciwbólowo.
- Imbir
Imbir ma ostry wyrazisty smak. Wspaniale rozgrzewa i na dobre zadomowił się już na bożonarodzeniowych stołach.
Najchętniej
używa się go oczywiście do pierników i pierniczków, bez których nie można się
obyć w tym okresie. Coraz chętniej dodaje się też imbir do napojów. Herbata z
tą przyprawą przyspiesza trawienie, przyjemnie rozgrzewa oraz działa
przeciwzapalnie, co może być niezmiernie ważne w okresie obniżonej odporności
zimowej.
- Cynamon
Cynamon bywa stosowany w wielu domach przez cały rok, choć właśnie w okresie Bożego Narodzenia szczególnie zyskuje na popularności. Korę z cynamonowego drzewa dodaje się choćby do wszelkich ciast, ciastek. W niektórych przepisach używa się go nawet do dań rybnych. Nie zapominajmy też o dodaniu szczypty cynamonu do świątecznych napojów, aby nabrały wspaniałego smaku.
- Anyż
Jedyni go kochają, inni nienawidzą. Nie można mu jednak odmówić, że jest jednym z najbardziej charakterystycznych dodatków w przepisach bożonarodzeniowych. Bywa składnikiem rozmaitych wypieków, w tym choćby popularnych, świątecznych pierniczków.
Jeśli jednak nie
przepadamy za smakiem anyżu, to można również wykorzystać tę przyprawę w nieco
inny sposób. Jej dekoracyjne gwiazdki bywają bowiem chętnie używane jako piękny
element świątecznych ozdób.
Opisane powyżej świąteczne klasyki przyprawowe to tylko kilka konkretnych smaków, które bywają powszechnie kojarzone z okresem Bożego Narodzenia w kuchni. Zapewne do tej listy można by dodać jeszcze wiele elementów. Opcji jest wiele. Warto choćby wspomnieć kolendrę, kminek lub wanilię. A Wy, bez jakich przypraw nie wyobrażacie sobie wigilijnej kuchni?
* Wpis sponsorowany/Artykuł zewnętrzny
Komentarze
Prześlij komentarz