Biszkoptowa kostka piernikowa

Kostka piernikowa wykonana z biszkoptu piernikowego, oblana polewą czekoladową z korzenną nutą i obsypana wiórkami kokosowymi. Pyszne ciasteczka w świątecznym stylu. Mięciutkie, pulchne kawałki ciasta biszkoptowego, nasiąknięte polewą czekoladową, która nie tylko nadaje im smaku, ale również chroni przed wysychaniem. Ciężko poprzestać na jednej sztuce!

Deser ten jest bardzo prosty w przygotowaniu, bo to nic nadzwyczajnego... tylko biszkopt, polewa czekoladowa i wiórki kokosowe. Jednak mimo tej prostoty smak jest genialny i uzależniający! Takie kostki super również się prezentują, więc idealnie sprawdzą się jako dodatek na świątecznym stole.

P.S. Nie jest to typowa kostka piernikowa, którą znamy z cukierni.  
Pomysł zaczerpnięty z przepisu na Lamingtony :)

Piernikowa kostka biszkoptowa


Składniki:

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g przyprawy do piernika
  • szczypta soli
Polewa:
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 5-6 łyżek kakao
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
  • 250 g wiórków kokosowych


Wykonanie:

Biszkopt:

I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika.
Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Masę przenosimy do blachy (wymiary 25 x 35 cm) i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20- 30 min., aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wyjmujemy na deskę i kroimy na kostki (ok. 40-45 szt.)

Biszkopt piernikowy


Polewa:
W garnku rozpuszczamy masło z cukrem, przyprawą do piernika oraz kakao i dodajemy śmietankę. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą i utworzą jednolitą polewę bez grudek. Podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Lekko studzimy.

W ciepłej (ale nie gorącej) polewie maczamy kostki biszkoptowe. 

Kostka piernikowa w polewie czekoladowej

Następnie obsypujemy wiórkami kokosowymi.

Kostka piernikowa w wiórkach kokosowych

Układamy na kratce i odstawiamy do momentu zastygnięcia.



Kostka piernikowa z biszkoptu

Kostka piernikowa

Biszkoptowa kostka o piernikowym smaku

Kostka z biszkoptu piernikowego w czekoladzie

Biszkopt piernikowy w czekoladzie i wiórkach kokosowych

Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny