Udka balsamiczne z pieczarkami

Udka z kurczaka z pieczarkami, pieczone w piekarniku w kremowym sosie balsamicznym. Tak przygotowane mięso jest kruche i soczyste w środku, a skórka jest chrupiąca i złocista. Do tego równie soczyste pieczarki pieczone w całości. Genialny obiad, który podałam z opiekanymi ziemniaczkami.

Udka z kurczka najpierw marynujemy przez co najmniej 12 godzin, dlatego warto zrobić to dzień wcześniej. Marynatę przygotowujemy z octu balsamicznego z dodatkiem oliwy, czosnku, miodu oraz musztardy. Nadaje ona potrawie ciekawego i oryginalnego smaku, z nutką słodyczy. Ocet pełni tu też ważną rolę nie tylko smakową, ale również sprawia, że mięso kruszeje i robi się delikatne.

Po zamarynowaniu mięsa, w tej samej marynacie podsmażamy na patelni pieczarki, aby nabrały smaku oraz aromatu. Następnie po lekkim odparowaniu i dodaniu śmietanki kremówki, otrzymujemy kremowy sos balsamiczny, w którym pieczemy całe danie. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietuszki, która nadaje przyjemnej świeżości.

P.S. To jeden z tych przepisów, do których warto wracać!

Udka z pieczarkami w sosie balsamicznym

Składniki:

  • 8 udek z kurczaka
  • ok. 30 szt. małych pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 3-4 łyżki śmietanki 30%
  • natka pietuszki
Marynata:
  • 1/3 szklanki octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Marynata:
Ocet balsamiczny łączymy z oliwą. Dodajemy miód oraz musztardę i miksujemy, aby składniki ładnie się połączyły i powstała jednolita marynata. Na końcu dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól oraz pieprz i wszystko mieszamy.

Udka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i umieszczamy w misce. Następnie zalewamy przygotowaną marynatą, tak aby wszystkie udka zostały nią pokryte. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.

Następnego dnia udka wyciągamy z lodówki i układamy w naczyniu żaroodporny. Marynatę zostawiamy, będzie nam jeszcze potrzebna.
Pieczarki obieramy i pozostawiamy w całości.

Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy oliwę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pieczarki i smażymy około 5-7 min. Następnie wlewamy marynatę pozostałą z mięsa i gotujemy 2-3 min. Dodajemy śmietankę kremówkę. Gotujemy jeszcze kilka minut i przenosimy do naczynia z udkami. Część sosu pozostawiamy do podlewania mięsa.

Pieczone udka z pieczarkami

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50-55 min. W trakcie pieczenia polewamy kilkakrotnie mięso pozostawionym sosem.  Następnie włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 10 min., aby skórka się przypiekła.
Przed podaniem posypujemy świeżą, posiekaną natką pietruszki.


Pieczone udka balsamiczne z pieczarkami

Balsamiczne udka z pieczarkami

Balsamiczne udka z kurczaka z pieczarkami

Udka z kurczaka w occie balsamicznym

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny