Udka balsamiczne z pieczarkami
Udka z kurczaka z pieczarkami, pieczone w piekarniku w kremowym sosie balsamicznym. Tak przygotowane mięso jest kruche i soczyste w środku, a skórka jest chrupiąca i złocista. Do tego równie soczyste pieczarki pieczone w całości. Genialny obiad, który podałam z opiekanymi ziemniaczkami.
Udka z kurczka najpierw marynujemy przez co najmniej 12 godzin, dlatego warto zrobić to dzień wcześniej. Marynatę przygotowujemy z octu balsamicznego z dodatkiem oliwy, czosnku, miodu oraz musztardy. Nadaje ona potrawie ciekawego i oryginalnego smaku, z nutką słodyczy. Ocet pełni tu też ważną rolę nie tylko smakową, ale również sprawia, że mięso kruszeje i robi się delikatne.
Po zamarynowaniu mięsa, w tej samej marynacie podsmażamy na patelni pieczarki, aby nabrały smaku oraz aromatu. Następnie po lekkim odparowaniu i dodaniu śmietanki kremówki, otrzymujemy kremowy sos balsamiczny, w którym pieczemy całe danie. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietuszki, która nadaje przyjemnej świeżości.
P.S. To jeden z tych przepisów, do których warto wracać!
Składniki:
- 8 udek z kurczaka
- ok. 30 szt. małych pieczarek
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- 3-4 łyżki śmietanki 30%
- natka pietuszki
Marynata:
- 1/3 szklanki octu balsamicznego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Wykonanie:
Marynata:
Ocet balsamiczny łączymy z oliwą. Dodajemy miód oraz musztardę i miksujemy, aby składniki ładnie się połączyły i powstała jednolita marynata. Na końcu dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól oraz pieprz i wszystko mieszamy.
Pieczarki obieramy i pozostawiamy w całości.
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy oliwę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pieczarki i smażymy około 5-7 min. Następnie wlewamy marynatę pozostałą z mięsa i gotujemy 2-3 min. Dodajemy śmietankę kremówkę. Gotujemy jeszcze kilka minut i przenosimy do naczynia z udkami. Część sosu pozostawiamy do podlewania mięsa.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50-55 min. W trakcie pieczenia polewamy kilkakrotnie mięso pozostawionym sosem. Następnie włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 10 min., aby skórka się przypiekła.
Przed podaniem posypujemy świeżą, posiekaną natką pietruszki.
apetyczne zdjęcie aż zrobiłam się głodna
OdpowiedzUsuń