Smakowa kawa latte - z cynamonem, nutellą, białą czekoladą
Kawa latte to mleczny napój kawowy, który pokochały miliony osób na całym świecie. To nic innego jak kawa z mlekiem, która charakteryzuje się delikatnym smakiem, kremową konsystencją oraz aksamitną i gęstą pianką. Składa się przede wszystkim z espresso i dużej ilości spienionego mleka, które dominuje w tym przepisie. Kawa -główny składnik, to jedynie 20% całości, resztę zajmuje mleko. Dodatkowo latte można przygotować z różnymi dodatkami (np. cynamonem, kardamonem, miodem, czekoladą), aby otrzymać kawę smakową.
Zapraszam na przepisy doskonałej kawy latte w trzech smakach - z cynamonem, nutellą oraz z białą czekoladą, które bez problemu wykonacie w domowym zaciszu, bez profesjonalnego ekspresu do kawy.
Oprócz kawy latte w kawiarniach można również spotkać latte macchiato. Są to bardzo podobne do siebie kawy, składające się z tych samych składników, czyli espresso i spienionego mleka, różniące się tylko formą podania.
Kawa latte to wymieszana kawa z mlekiem, z wysoką mleczną pianką. Natomiast kawa latte macchiato to trójwarstwowa kawa, składająca się z mleka na samym dole, kawy w środku oraz mlecznej pianki na wierzchu. Podaje się ją w wysokich, przezroczystych szklankach, by doskonale było widać te 3 warstwy.
Kawa latte to wymieszana kawa z mlekiem, z wysoką mleczną pianką. Natomiast kawa latte macchiato to trójwarstwowa kawa, składająca się z mleka na samym dole, kawy w środku oraz mlecznej pianki na wierzchu. Podaje się ją w wysokich, przezroczystych szklankach, by doskonale było widać te 3 warstwy.
Taką kawę można również w bardzo prosty sposób przygotować w domu.
PRZEPISY
1) Latte z białą czekoladą i bitą śmietaną
Połączenie kawy, mleka i białej czekolady, a do tego bita śmietana. Istne szaleństwo!
Słodka, kremowa i mleczna kawka osłodzi każdy szary dzień i poprawi nastrój. Dodatek bitej śmietany sprawi, że otrzymamy pyszny deser.
Składniki:
- 2 espresso (około 50 ml)
- 150 ml mleka 3,2 %
- 15 g białej czekolady
- bita śmietana: 100 ml śmietanki 30% + 1 niecała łyżka cukru pudru
- tarta czekolada
Wykonanie:
Przygotowujemy podwójne espresso w ekspresie do kawy lub kawiarce. Wlewamy do szklanki i dodajemy drobno posiekaną białą czekoladę. Mieszamy do momentu, aż czekolada rozpuści się.
Mleko podgrzewamy do temp. około 60 stopni C, a następnie spieniamy za pomocą spieniacza, miksera, blendera lub ubijaczki do białek. Wlewamy do kawy.
Zimną śmietankę kremówkę razem z cukrem pudrem ubijamy mikserem na sztywną masę. Gotową bitą śmietaną dekorujemy wierzch kawy i posypujemy tartą czekoladą.
2) Latte z nutellą i bitą śmietaną
Kawa z mlekiem, dodatkiem nutelli oraz bitą śmietaną na wierzchu. Słodka, pyszna i uzależniająca. Połączenie goryczki kawy, z delikatnym mlekiem oraz słodkim kremem czekoladowo-orzechowym zachwyci niejednego miłośnika smakowych kaw. Dzięki bitej śmietanie świetnie się sprawi też jako deser.
Składniki:
- 2 espresso (około 50 ml)
- 150 ml mleka 3,2 %
- 15 g nutelli
- bita śmietana: 100 ml śmietanki 30% + 1 niecała łyżka cukru pudru
- posiekane orzechy
Wykonanie:
Przygotowujemy podwójne espresso w ekspresie do kawy lub kawiarce. Wlewamy do szklanki i dodajemy nutellę. Mieszamy do momentu, aż krem rozpuści się.
Mleko podgrzewamy do temp. około 60 stopni C, a następnie spieniamy za pomocą spieniacza, miksera, blendera lub ubijaczki do białek. Wlewamy do kawy.
Zimną śmietankę kremówkę razem z cukrem pudrem ubijamy mikserem na sztywną masę. Gotową bitą śmietaną dekorujemy wierzch kawy i posypujemy posiekanymi orzechami.
3) Latte macchiato z cynamonem
Latte macchiato z cynamonem oraz miodem, o aromatycznym i intensywnym korzennym smaku. Pyszna rozgrzewająca kawa, która świetnie sprawdzi się w jesienne i zimowe dni.
Kawę wykonałam w wersji warstwowej latte macchiato, by sprawdzić, czy jest to możliwe w domu, bez profesjonalnego sprzętu.
I udało się... w sumie to otrzymałam 4 warstwy, bo cynamon tu trochę namieszał. Polecam spróbować. Pychotka!
P.S. Przygotowując latte macchiato korzystałam z porad opisanych w poradniku - Jak zrobić latte macchiato? Przepis na kawę warstwową do wykonania w domu
Składniki:
- 2 espresso (około 50 ml)
- 150 ml mleka 3,2 %
- 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
- 1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
Przygotowujemy podwójne espresso w ekspresie do kawy lub kawiarce. Wlewamy do szklanki i dodajemy miód oraz cynamon. Mieszamy do momentu, aż miód rozpuści się.
Mleko podgrzewamy do temp. około 60 stopni C, a następnie spieniamy za pomocą spieniacza, miksera, blendera lub ubijaczki do białek.
Mleko wlewamy do drugiej szklanki. Ostawiamy mleko na około pół minuty, aby się rozwarstwiło. Następnie delikatnie, po ściance wlewamy kawę. Czekamy, aż warstwy się ustabilizują i wierzch posypujemy cynamonem.
* Artykuł sponsorowany
Świetne przepisy! Pozdrawiam!^^
OdpowiedzUsuńTa z nutellą najbardziej mnie zaintrygowała! A odkąd mam ekspres przelewowy ariete to dużo kombinuję z kawami :) Muszę wypróbować tej!
OdpowiedzUsuń