Sałatka makaronowa z jajkiem i ogórkiem kiszonym
Sałatka z makaronem w roli głównej i dodatkiem jajek, sera żółtego, ogórków kiszonych, kukurydzy oraz szczypiorku, podana z sosem majonezowo-jogurtowym z dodatkiem musztardy. Do tego typu sałatki będzie pasował makaron typu kolanka, cienkie rurki, małe świderki, a także kokardki.
Jej przygotowanie jest banalnie proste i szybkie - sałatka składa się z sześciu prostych i ogólnodostępnych składników + dodatkowo trzy składniki na sos. Poza tym, jest pożywna i sycąca, więc może pełnić rolę kolacji lub lunchu do pracy.
Dodatek ogórków kiszonych sprawia, że sałatka staje się bardziej wyrazista, natomiast kukurydza dodaję odrobinę słodyczy. Całość dopełnia sos majonezowo-jogurtowy z dodatkiem ostrej musztardy sarepskiej, który również nadaje wyrazistości i trochę ostrości, dzięki temu sałatka nie jest zbyt mdła.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu - powinien być al dente. Następnie odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą. Studzimy.
Jajka gotujemy na twardo przez około 8-10 min.
Małe jajka rozmiar "S" gotujemy do 8 minut.
Średnie jajka rozmiar "M" do 9 minut.
Duże jajka rozmiar "L" do 10 minut.
Zazwyczaj wkładam jajka do zimnej wody i odliczam czas od momentu zagotowania, a wodę lekko solę, by jajka nie popękały i skorupka lepiej odchodziła podczas obierania.
Po ugotowaniu jajka zalewam zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
Ugotowane jajka obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę.
Odsączone z wody kiszone ogórki oraz ser żółty również kroimy w kostkę.
Szczypior myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Kukurydzę odsączamy na sitku.
Wszystkie przygotowane składniki mieszamy ze sobą w misce.
Sos:
Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym i musztardą.
Dodajemy do wymieszanych składników w misce. Mieszamy.
Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Jej przygotowanie jest banalnie proste i szybkie - sałatka składa się z sześciu prostych i ogólnodostępnych składników + dodatkowo trzy składniki na sos. Poza tym, jest pożywna i sycąca, więc może pełnić rolę kolacji lub lunchu do pracy.
Dodatek ogórków kiszonych sprawia, że sałatka staje się bardziej wyrazista, natomiast kukurydza dodaję odrobinę słodyczy. Całość dopełnia sos majonezowo-jogurtowy z dodatkiem ostrej musztardy sarepskiej, który również nadaje wyrazistości i trochę ostrości, dzięki temu sałatka nie jest zbyt mdła.
Składniki:
- ok. 100 g makaronu (u mnie: kolanka)
- 4 jajka
- 1/2 puszki kukurydzy
- 5 ogórków kiszonych
- 125 g sera żółtego w kostce
- 1 pęczek szczypiorku
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- sól, pieprz
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo przez około 8-10 min.
Małe jajka rozmiar "S" gotujemy do 8 minut.
Średnie jajka rozmiar "M" do 9 minut.
Duże jajka rozmiar "L" do 10 minut.
Zazwyczaj wkładam jajka do zimnej wody i odliczam czas od momentu zagotowania, a wodę lekko solę, by jajka nie popękały i skorupka lepiej odchodziła podczas obierania.
Po ugotowaniu jajka zalewam zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
Ugotowane jajka obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę.
Odsączone z wody kiszone ogórki oraz ser żółty również kroimy w kostkę.
Szczypior myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Kukurydzę odsączamy na sitku.
Wszystkie przygotowane składniki mieszamy ze sobą w misce.
Sos:
Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym i musztardą.
Dodajemy do wymieszanych składników w misce. Mieszamy.
Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz