Rolada buraczkowa ze śledziami

Przystawka na świąteczny stół - rolada z buraków ze śledziami! Rolada wykonana jest z omletowego ciasta biszkoptowego z dodatkiem buraczkowego puree i nadziana sałatką śledziową z ogórkami kiszonymi, jabłkiem oraz cebulką. Całkiem pyszne połączenie...

Połączenie buraków ze śledziami jest dość popularne w sałatkach, które również można znaleźć u mnie na blogu: Rosyjska sałatka śledziowa (warstwowa) 

Roladę w tej wersji robiłam po raz pierwszy i bardzo przypadła nam ona do gustu. Delikatne, lekko słodkie ciasto biszkoptowe świetnie współgra z ostrzejszymi w smaku śledziami oraz wyrazistymi ogórkami kiszonymi.
Idealna propozycja na święta Bożego Narodzenia 🎄

Rolada ze śledziami

Składniki:

Ciasto:
  • 3 jajka
  • 2 małe buraki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 4-5 czubatych łyżek mąki pszennej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
Nadzienie:
  • 250 g serka śmietankowego
  • 1 płaska łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 ogórki kiszone
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 dużego jabłka
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • 3 filety śledziowe w oleju
  • pieprz, sól


Wykonanie:

Ciasto:
Buraki razem ze skórką szorujemy pod bieżącą wodą, a następnie umieszczamy w garnku, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Pokrojone buraki wrzucamy do miski, dodajemy odrobinę mleka i blendujemy na gładkie puree.

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.

Do puree buraczkowego dodajemy żółtka, olej, resztę mleka, gałkę muszkatołową oraz sól i wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy łyżką drewnianą do połączenia składników. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy wszystko łyżką, aby masa nie opadła i była puszysta.

Masę wykładamy na blaszkę (wymiary około 25 x 36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy łyżką po całej powierzchni. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15-18 min.

Następnie jeszcze gorące ciasto przekładamy na lekko wilgotną ściereczkę, odwracając go i delikatnie ścigamy papier na którym się piekło. Zwijamy biszkopt razem z wilgotną ściereczką w rulon i pozostawiamy tak do ostygnięcia.

Nadzienie:
Ogórki kiszone osuszamy z wody i kroimy w drobną kostkę.
Jabłko obieramy ze skóry i również kroimy w drobną kostkę.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Śledzie osuszamy z oleju i każdego śledzia kroimy wzdłuż na 3 paski.

Serek śmietankowy wykładamy do miski i mieszamy z majonezem oraz musztardą. Następnie dodajemy pokrojone ogórki, jabłko, cebulę oraz szczypiorek. Wszystko mieszamy i przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą.

Rolada:
Wystudzone ciasto rozwijamy i równomiernie rozsmarowujemy na nim przygotowane nadzienie, a na nadzieniu wzdłuż krótszego boku układamy paseczki śledzi. Ponownie zwijamy w rulon i całość owijamy w folię spożywczą. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 2-3 godz., aby rolada się uleżała.
Przed podaniem kroimy w plastry.


Rolada z buraków ze śledziami

Rolada buraczkowa z sałatką śledziową

Rolada buraczkowa

przepisy na Boże Narodzenie

Komentarze

  1. Pięknie wygląda, połączenie składników super, na święta czy Sylwka jak znalazł!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny