Krokiety z kurczakiem i brokułami
Naleśniki z kurczakiem, brokułami oraz żółtym serem, w formie krokietów w panierce z bułki tartej, smażone na patelni. To kolejny pyszny obiad dla wielbicieli naleśników, do których również ja należę :)
Nadzienie to kawałeczki smażonego fileta z kurczaka, ugotowany brokuł oraz posiekana natka pietruszki i pokrojony w drobną kostkę, wyrazisty w smaku ser cheddar. Wszystkie składniki świetnie się ze sobą komponują. Danie jest nie tylko pyszne, ale również bardzo sycące.
Krokiety polecam podać w towarzystwie sosu czosnkowego.
P.S. Z takim samym nadzieniem robiłam również pieczone pierogi z ciasta krucho-drożdżowego ➨ PRZEPIS
Naleśniki:
Naleśniki:
Nadzienie:
Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy.
Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku przez około 6-7 min. Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką mieloną.
Ser żółty kroimy w drobną kostkę.
Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy kurczaka. Smażymy, aż kurczak nie będzie surowy i zdejmujemy z ognia. Studzimy i dodajemy brokuły, ser oraz natkę pietruszki. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1 i 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2-3 łyżek oleju
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
- ok. 400 g fileta z kurczaka
- 1 brokuł (ok. 500 g)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 150 g sera żółtego twardego, np. cheddar
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- papryka słodka mielona
- olej do smażenia
- 2-3 jajka
- ok. 200 g bułki tartej
- olej do smażenia
Wykonanie:
Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. Następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na 15 min. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (średnica patelni około 26-27 cm).Po usmażeniu naleśników przykrywamy je drugim talerzem i odstawiamy na jakiś czas, aby zmiękły, wtedy będą łatwiej się zwijały.
Nadzienie:
Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy.
Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku przez około 6-7 min. Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką mieloną.
Ser żółty kroimy w drobną kostkę.
Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy kurczaka. Smażymy, aż kurczak nie będzie surowy i zdejmujemy z ognia. Studzimy i dodajemy brokuły, ser oraz natkę pietruszki. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Na środku naleśnika rozsmarowujmy około 2 łyżki nadzienie. Najpierw składamy oba boki do siebie, a następnie zwijamy w rulon. To samo powtarzamy z pozostałymi naleśnikami.
Na jednym talerzu rozbełtujemy jajka, a na drugim wysypujemy bułkę tartą.
Każdy krokiet obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złocisty kolor.
Osuszamy na ręczniku papierowym.
Na jednym talerzu rozbełtujemy jajka, a na drugim wysypujemy bułkę tartą.
Każdy krokiet obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złocisty kolor.
Osuszamy na ręczniku papierowym.
Komentarze
Prześlij komentarz