Kawowe sernikobrownie
Sernikobrownie czyli połączenie kremowego sernika z czekoladowym brownie. Spód to mocno czekoladowe i gliniaste brownie, natomiast górna warstwa to kremowa masa serowa o smaku kawowym przygotowana z sera twarogowego, jogurtu greckiego oraz śmietanki kremówki. Wierzch ciasta to czekoladowe ganache, czyli krem czekoladowy powstały z połączenia gorzkiej czekolady ze śmietanką kremówką, który również świetnie się sprawdza jako polewa. Dla ozdoby można wykonać rozetki z bitej śmietany i udekorować je ziarenkami kawy.
To ciacho to genialne połączenie najlepszych smaków - prawdziwa rozkosz dla koneserów kawy i czekolady. Dedykowane jest również osobom, które nie przepadają za przesłodzonymi deserami. Smak gorzkiej czekolady ze spodu brownie oraz polewy czekoladowej przeplata się z lekką goryczką kawy z masy sernikowej. Słodycz ciasta można dopasować pod własne gusta, dodając odpowiednią ilość cukru pudru.
Sernikobrownie nie jest skomplikowane w przygotowaniu czy pracochłonne. Potrzebujemy około 15 min. na masę brownie i drugie 15 min. na masę serową. Brownie i masę serową pieczemy jednocześnie, bez wcześniejszego podpiekania spodu. Czyli po około 30 minutach pracy ciasto wkładamy do piekarnika i tu musimy uzbroić się w cierpliwość, gdyż najdłuższy to jest czas pieczenia i chłodzenia ciasta...
Składniki:
Brownie:
- 3 jajka
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
Sernik:
- 600 g twarogu sernikowego (może być z wiaderka)
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 200 g jogurtu greckiego
- 3/4 szklanki cukru pudru (lub więcej)
- 3 jajka
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 pełne łyżki budyniu śmietankowego
Polewa (ganache):
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g śmietanki 30 %
Dodatkowo: (opcjonalnie)
- 1 szklanka śmietanki 36%
- 1-2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki i umieszczamy w metalowej misce razem z kawałkami masła.
Ciasto wylewamy do tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy.
Sernik:
Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Studzimy.
Do miski przekładamy twaróg, dodajemy jogurt grecki oraz śmietankę 30% i mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy cukier oraz rozpuszczoną kawę, miksujemy i próbujemy czy masa na słodkość nam odpowiada. Kolejno dodajemy budyń i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy po jednym jajku i miksujemy krótko, do uzyskania jednolitej masy.
Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Studzimy.
Do miski przekładamy twaróg, dodajemy jogurt grecki oraz śmietankę 30% i mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy cukier oraz rozpuszczoną kawę, miksujemy i próbujemy czy masa na słodkość nam odpowiada. Kolejno dodajemy budyń i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy po jednym jajku i miksujemy krótko, do uzyskania jednolitej masy.
Masę serową wykładamy na przygotowane brownie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (u mnie z funkcją pary) na około 65-70 min. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze na około 30 min. w zamkniętym piekarniku. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Polewa:
Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki.
W garnuszku podgrzewamy śmietankę - nie zagotowujemy! Dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy gładką polewę. Studzimy.
Polewę rozsmarowujemy na wystudzonym serniku. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki.
W garnuszku podgrzewamy śmietankę - nie zagotowujemy! Dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy gładką polewę. Studzimy.
Polewę rozsmarowujemy na wystudzonym serniku. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem ciasto warto wyciągnąć z lodówki, by postało trochę w temp. pokojowej. Spód brownie zimny, prosto z lodówki jest dość twardy.
Bita śmietana (opcjonalnie):
Zimną śmietankę kremówkę razem z cukrem pudrem ubijamy mikserem na sztywną masę.
Następnego dnia, gdy mamy ochotę możemy udekorować ciasto rozetkami z bitej śmietany.
Bita śmietana (opcjonalnie):
Zimną śmietankę kremówkę razem z cukrem pudrem ubijamy mikserem na sztywną masę.
Następnego dnia, gdy mamy ochotę możemy udekorować ciasto rozetkami z bitej śmietany.
Gdy nie posiadacie piekarnika z funkcją pary, to dobrze jest włożyć na dno piekarnika naczynie wypełnione wodą, wtedy sernik nie popęka.
Komentarze
Prześlij komentarz