Wafelki serowe toffi
Wafle przełożone maślaną masą z serkiem homogenizowanym i kajmakiem, z dodatkiem zmielonych orzechów ziemnych oraz pokruszonych krakersów, herbatników i biszkoptów. Bez mleka w proszku. Dodatkowo pokrojone wafelki z obu stron zanużamy w polewie z gorzkiej czekolady i obsypujemy posiekanymi orzeszkami.
Pyszne, słodkie wafelki toffi, przełamane lekkim, słonym akcetem pochodzącym od krakersów oraz solonych orzeszków. Uzależniające połączenie!
Samo przygotowanie masy oraz przełożenie wafli jest szybkie i proste, jednak na spróbowanie trzeba poczekać kilka godzin...
- 4 wafle
- 200 g masła
- 100 g serka homogenizowanego naturalnego
- 1/2 puszki kajmaku
- 50-60 g orzeszków ziemnych solonych
- 5 krakersów
- 5 herbatników
- 5-6 podłużnych biszkoptów
- 100 g gorzkiej czekoldy
- 2 łyżki śmietanki 30%
- 100 g orzeszków ziemnych
Wykonanie:
Orzechy ziemne solone mielimy na miałko. Krakersy, herbatniki oraz biszkopty drobno kruszymy.
Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy serek homogenizowany oraz kajmak i miksujemy.
Następnie do masy dodajemy zmielone na miałko orzeszki ziemne oraz drobno pokruszone krakersy, herbatniki i biszkopty. Mieszamy.
Na waflu rozmarowujemy 1/3 masy, przykrywamy drugim waflem, rozsmarowujemy kolejne 1/3 masy, przykrywamy 3 waflem, rozsmarowjemy resztę masy i przykrywamy ostatnim waflem. Wafle zawijamy w folię i obciążamy, pozostawiamy na minimum 2-3 godz. w lodówce.
Polewa:
Gorzką czekoladę topimy razem z dodatkiem kremówki w kąpieli wodnej.
Orzeszki ziemne drobno siekamy.
Wafle kroimy na mniejsze porcje, następnie oba końce maczamy w polewie i obsypujemy orzeszkami.
Układamy na kratce i pozostawiamy do zastygnięcia czekolady.
Wygląda na prawdę smakowicie! Na pewno będę korzystała z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że z toffi jeszcze nie jadłam. Moje dzieci lubią takie ciasteczka ze mną robić :D
OdpowiedzUsuńZawsze mnie ciągnie do takich przepisów. Wypróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńFajne i kuszące wafelki :D
OdpowiedzUsuń