Wafelki serowe toffi

Wafle przełożone maślaną masą z serkiem homogenizowanym i kajmakiem, z dodatkiem zmielonych orzechów ziemnych oraz pokruszonych krakersów, herbatników i biszkoptów. Bez mleka w proszku. Dodatkowo pokrojone wafelki z obu stron zanużamy w polewie z gorzkiej czekolady i obsypujemy posiekanymi orzeszkami. 
Pyszne, słodkie wafelki toffi, przełamane lekkim, słonym akcetem pochodzącym od krakersów oraz solonych orzeszków. Uzależniające połączenie! 
Samo przygotowanie masy oraz przełożenie wafli jest szybkie i proste, jednak na spróbowanie trzeba poczekać kilka godzin...

Wafle serowe toffi

Składniki:
  • 4 wafle
  • 200 g masła
  • 100 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 1/2 puszki kajmaku
  • 50-60 g orzeszków ziemnych solonych
  • 5 krakersów
  • 5 herbatników
  • 5-6 podłużnych biszkoptów
Polewa: 
  • 100 g gorzkiej czekoldy
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 100 g orzeszków ziemnych


Wykonanie:

Masa:
Orzechy ziemne solone mielimy na miałko. Krakersy, herbatniki oraz biszkopty drobno kruszymy.

Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy serek homogenizowany oraz kajmak i miksujemy.
Następnie do masy dodajemy zmielone na miałko orzeszki ziemne oraz drobno pokruszone krakersy, herbatniki i biszkopty. Mieszamy.

Na waflu rozmarowujemy 1/3 masy, przykrywamy drugim waflem, rozsmarowujemy kolejne 1/3 masy, przykrywamy 3 waflem, rozsmarowjemy resztę masy i przykrywamy ostatnim waflem. Wafle zawijamy w folię i obciążamy, pozostawiamy na minimum 2-3 godz. w lodówce.

Polewa:
Gorzką czekoladę topimy razem z dodatkiem kremówki w kąpieli wodnej.
Orzeszki ziemne drobno siekamy.

Wafle kroimy na mniejsze porcje, następnie oba końce maczamy w polewie i obsypujemy orzeszkami.
Układamy na kratce i pozostawiamy do zastygnięcia czekolady.


Wafle toffi

Wafle serowe z toffi

Wafelki serowe z toffi

Wafelki toffi

Wafelki z toffi


Komentarze

  1. Wygląda na prawdę smakowicie! Na pewno będę korzystała z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam, że z toffi jeszcze nie jadłam. Moje dzieci lubią takie ciasteczka ze mną robić :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze mnie ciągnie do takich przepisów. Wypróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny