Tort podwójnie czekoladowy z bezą

Tort podwójnie czekoladowy - z dwiema różnymi masami czekoladowymi - jedna z gorzką czekoladą, a druga z białą czekoladą, przygotowane na bazie kremówki i serka mascarpone. Składa się on z bezy, która znajduje się na samym wierzchu oraz dwóch biszkoptów - jasnego i ciemnego z kakao, przełożonych masami. Dodatkowo pod masą z białej czekolady znajduje się dżem malinowy, dla przełamania słodkiego smaku. 
Tort petarda! Smakuje genialnie, ale jest dość pracochłonny - trzeba upiec dwa biszkopty, przygotować dwie masy, no i beza, której suszenie trwa 90 minut. Jednak na specjalne okazje, gdy potrzebujemy wyjątkowego ciasta, warto się trochę pomęczyć...

Tort czekoladowy z bezą

Składniki:

Biszkopt jasny:

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 i 1/2  łyżeczki octu
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
Biszkopt ciemny:
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki octu
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Masa z gorzkiej czekolady:
  • 125 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 150 g gorzkiej czekolady
Masa z białej czekolady:
  • 125 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 150 g białej czekolady
Beza:
  • 2 białka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki octu
Dodatkowo:
  • 1/2 słoiczka dżemu z malin
  • płatki czekoladowe
Poncz:
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżeczka kakao



Wykonanie:

Masa z gorzkiej czekolady:
Śmietankę 30% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy gorzką czekoladę. Po rozpuszczeniu ściągamy z palnika i studzimy, a następnie mocno schładzamy w lodówce min. 2 godz. (najlepiej całą noc).
Do mocno schłodzonej śmietanki z czekoladą dodajemy serek mascarpone i miksujemy na jednolitą masę.


Masa z białej czekolady:
Śmietankę 30% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy białą czekoladę. Po rozpuszczeniu ściągamy z palnika i studzimy, a następnie mocno schładzamy w lodówce min. 2 godz. (najlepiej całą noc).
Do mocno schłodzonej śmietanki z czekoladą dodajemy serek mascarpone i miksujemy na jednolitą masę.


Biszkopt jasny:
I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.

II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko z proszkiem do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, tak aby nie było grudek. Ciasto przenosimy do okrągłej blachy (średnica około 18 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20-25 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Lekko ścinamy wierzch.


Biszkopt ciemny:
I- część: mieszamy mikserem
Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.

II-część: mieszamy łyżką drewnianą
W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i kakao.
Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, tak aby nie było grudek. Ciasto przenosimy do okrągłej blachy (średnica około 18 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Lekko ścinamy wierzch.


Beza:
Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, najlepiej po łyżce i miksujemy, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ocet i miksujemy do połączenia składników.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, za pomocą blachy, odrysowujemy okrąg o średnicy około 18 cm. Na okrąg wykładamy masę i delikatnie rozsmarowujemy, lekko wychodząc za okręg - im powierzchnia bezy będzie bardziej pofalowana tym lepiej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy przez 80-90 min. Po upieczeniu studzimy w wyłączonym piekarniku.


Poncz:
W gorącej wodzie rozpuszczamy kakao. Studzimy.


Tort:
Na dnie tortownicy lub paterze umieszczamy jasny biszkopt i skrapiamy go ponczem. Następnie rozsmarowyjemy masę z gorzkiej czekolady i przykrywamy biszkoptem ciemnym. Biszkopt ciemny również lekko skrapiamy ponczem i wykładamy dżem z malin, a następnie rozsmarowujemy masę z białej czekolady. Boki tortu również smarujemy masą z białej czekolady i obsypujemy płatkami czekoladowymi. Na wierzchu umieszczamy ostrożnie wystudzoną bezę.
Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przechowujemy w lodówce.


Rada:
Powyższy przepis jest na tortownicę 18 cm.
Na tortownicę 24 cm składniki należy podwoić.


Tort z bezą

Tort z masą z białej czekolady i bezą

Tort z masą z gorzkiej czekolady i bezą

Tort czekoladowy z bezą

Tort urodzinowy z bezą

Tort czekoladowy


Komentarze

  1. Szukałam ciekawego przepisu, i znalazłam! Wygląda przepysznie. Na pewno zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Śmietankę i czekoladę rozpuszczam na parze. Wychodzi idealnie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny