Tarta ze śliwkami i posypką migdałową
Tarta w stylu francuskim. Wykonana z ciasta półkruchego, z dodatkiem smażonych śliwek, zalanych waniliową masą śmietanowo-jajeczną oraz posypką z płatków migdałowych na wierzchu. Po zapieczeniu otrzymamy pyszne, kremowe nadzienie śliwkowe z chrupiącą kruszonką migdałową.
Spód wykonany jest z ciasta półkruchego z dodatkiem zimnej wody, bez dodatku jajek. Takie ciasto jest bardzo kruche i delikatniejsze w smaku niż to tradycyjne.
Składniki:
Spód wykonany jest z ciasta półkruchego z dodatkiem zimnej wody, bez dodatku jajek. Takie ciasto jest bardzo kruche i delikatniejsze w smaku niż to tradycyjne.
Całość nie jest przesłodzona, a kwaśny smak owoców świetnie współgra ze słodyczą posypki migdałowej oraz delikatnym spodem. Jak dla mnie idealne jesienne ciasto do kawki lub herbatki.
Składniki:
Ciasto:
Wykonanie:
Ciasto:
W misce mieszamy mąkę pszenną z solą i cukrem. Dodajemy masło pokrojone na małe kawałki oraz zimną wodę i zagniatamy dość szybko ciasto, aby stało się gładkie i jednolite. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min.
Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty (u mnie wymiary 37 x 11 cm). Możemy też tartę wykoną w okrągłej formie o średnicy około 24 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Nadzienie:
Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy pestkę. Następnie każdą połówkę śliwki kroimy w plasterki.
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cukier. Następnie wrzucamy plasterki śliwek i smażymy przez 8-10 min.
Zalewa:
W kubku rozbełtujemy jajko oraz żółtko i mieszamy ze śmietanką. Dodajemy cukier z wanilią oraz gałkę muszkatołową i cynamon. Mieszamy. Powstałą mieszaniną zalewamy śliwki.
Posypka:
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cukier. Następnie wsypujemy płatki migdałowe i prażymy wszystko przez kilka minut.
Posypkę migdałową wykładamy na wierzch tarty i całość pieczemy jeszcze przez około 10-15 min. Studzimy.
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru
- 4-6 łyżek lodowatej wody
- szczypta soli
- ok. 400-450 g śliwek
- 2 łyżki masła
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki masła
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 szklanka płatków migdałowych
Ciasto:
W misce mieszamy mąkę pszenną z solą i cukrem. Dodajemy masło pokrojone na małe kawałki oraz zimną wodę i zagniatamy dość szybko ciasto, aby stało się gładkie i jednolite. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min.
Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty (u mnie wymiary 37 x 11 cm). Możemy też tartę wykoną w okrągłej formie o średnicy około 24 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Nadzienie:
Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy pestkę. Następnie każdą połówkę śliwki kroimy w plasterki.
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cukier. Następnie wrzucamy plasterki śliwek i smażymy przez 8-10 min.
Zalewa:
W kubku rozbełtujemy jajko oraz żółtko i mieszamy ze śmietanką. Dodajemy cukier z wanilią oraz gałkę muszkatołową i cynamon. Mieszamy. Powstałą mieszaniną zalewamy śliwki.
Posypka:
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cukier. Następnie wsypujemy płatki migdałowe i prażymy wszystko przez kilka minut.
Komentarze
Prześlij komentarz