Tarta ze śliwkami i posypką migdałową

Tarta w stylu francuskim. Wykonana z ciasta półkruchego, z dodatkiem smażonych śliwek, zalanych waniliową masą śmietanowo-jajeczną oraz posypką z płatków migdałowych na wierzchu. Po zapieczeniu otrzymamy pyszne, kremowe nadzienie śliwkowe z chrupiącą kruszonką migdałową.
Spód wykonany jest z ciasta półkruchego z dodatkiem zimnej wody, bez dodatku jajek. Takie ciasto jest bardzo kruche i delikatniejsze w smaku niż to tradycyjne. 
Całość nie jest przesłodzona, a kwaśny smak owoców świetnie współgra ze słodyczą posypki migdałowej oraz delikatnym spodem. Jak dla mnie idealne jesienne ciasto do kawki lub herbatki.

Tarta ze śliwkami i migdałami


Składniki: 

Ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 4-6 łyżek lodowatej wody
  • szczypta soli
Nadzienie: 
  • ok. 400-450 g śliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1 płaska łyżka cukru
Zalewa:
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
Posypka:
  • 2 łyżki masła
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 szklanka płatków migdałowych


Wykonanie: 

Ciasto:
W misce mieszamy mąkę pszenną z solą i cukrem. Dodajemy masło pokrojone na małe kawałki oraz zimną wodę i zagniatamy dość szybko ciasto, aby stało się gładkie i jednolite. 
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. 

Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty (u mnie wymiary 37 x 11 cm). Możemy też tartę wykoną w okrągłej formie o średnicy około 24 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem. 

Tarta ze śliwkami na półkruchym spodzie

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 min. 

Nadzienie:
Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na pół i usuwamy pestkę. Następnie każdą połówkę śliwki kroimy w plasterki.
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cukier. Następnie wrzucamy plasterki śliwek i smażymy przez 8-10 min. 

Tarta ze śliwkami

Śliwki wykładamy na podpieczony spód. 

Tarta ze śliwkami


Zalewa:
W kubku rozbełtujemy jajko oraz żółtko i mieszamy ze śmietanką. Dodajemy cukier z wanilią oraz gałkę muszkatołową i cynamon. Mieszamy. Powstałą mieszaniną zalewamy śliwki. 

Tarta ze śliwkami

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min. 

Posypka:
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cukier. Następnie wsypujemy płatki migdałowe i prażymy wszystko przez kilka minut. 

Posypka migdałowa

Posypkę migdałową wykładamy na wierzch tarty i całość pieczemy jeszcze przez około 10-15 min. Studzimy.


Tarta ze śliwkami i kruszonką migdałową

Tarta ze śliwkami

Francuska tarta ze śliwkami i posypką migdałową

Tarta ze śliwkami i płatkami migdałową




Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny