Sałatka ze szpinakiem, szynką parmeńską i figami
Sałatka ze szpinakiem i szynką parmeńską, z dodatkiem pomidorków koktajlowych, sera pleśniowego, fig oraz orzechów włoskich, podana z sosem musztardowo-miodowym na bazie oliwy i soku pomarańczowego. Pyszna, wyrazista w smaku sałatka, którą możemy podać na lunch lub kolację, a także spakować do pudełeczka i zabrać ze sobą na wynos.
Dużą zaletą jest też to, że jest mega prosta i szybka w przygotowaniu - wystarczy 10 minut!
Warto podać ją z grzankami z bułki, z dodatkiem masełka czosnkowego. Pychotka!
Dużą zaletą jest też to, że jest mega prosta i szybka w przygotowaniu - wystarczy 10 minut!
Warto podać ją z grzankami z bułki, z dodatkiem masełka czosnkowego. Pychotka!
Składniki:
- 200 g liści szpinaku
- 100 g szynki parmeńskiej
- 100 g sera pleśniowego
- 10-15 szt. pomidorków koktajlowych
- 4 świeże figi
- 50 g orzechów włoskich
Sos:
- 2-3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
Wykonanie:
Liście szpinak myjemy i dokładnie osuszamy.
Szynkę parmeńską kroimy w paseczki.
Ser pleśniowy kroimy w kostkę.
Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i kroimy na pół.
Figi myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki.
Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki.
Sos:
Oliwę mieszamy z sokiem pomarańczowym. Dodajemy miód oraz musztardę. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Energicznie mieszamy do uzyskania jednolitego sosu.
Na talerzu lub półmisku wykładamy szpinak, a następnie układamy szynkę, figi, pomidorki oraz ser pleśniowy. Posypujemy orzechami włoskimi. Całość polewamy przygotowanym sosem.
Sałatkę możemy przygotować także w misce lub salaterce, mieszając wszystkie składniki z przygotowanym sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz