Sałatka ze szpinakiem, szynką parmeńską i figami

Sałatka ze szpinakiem i szynką parmeńską, z dodatkiem pomidorków koktajlowych, sera pleśniowego, fig oraz orzechów włoskich, podana z sosem musztardowo-miodowym na bazie oliwy i soku pomarańczowego. Pyszna, wyrazista w smaku sałatka, którą możemy podać na lunch lub kolację, a także spakować do pudełeczka i zabrać ze sobą na wynos.
Dużą zaletą jest też to, że jest mega prosta i szybka w przygotowaniu - wystarczy 10 minut!
Warto podać ją z grzankami z bułki, z dodatkiem masełka czosnkowego. Pychotka!

Sałatka ze szpinakiem i szynką parmeńską

Składniki:

  • 200 g liści szpinaku
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 100 g sera pleśniowego
  • 10-15 szt. pomidorków koktajlowych
  • 4 świeże figi
  • 50 g orzechów włoskich
Sos:
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Liście szpinak myjemy i dokładnie osuszamy.
Szynkę parmeńską kroimy w paseczki.
Ser pleśniowy kroimy w kostkę.
Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i kroimy na pół.
Figi myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki.
Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki.

Sos:
Oliwę mieszamy z sokiem pomarańczowym. Dodajemy miód oraz musztardę. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Energicznie mieszamy do uzyskania jednolitego sosu.

Na talerzu lub półmisku wykładamy szpinak, a następnie układamy szynkę, figi, pomidorki oraz ser pleśniowy. Posypujemy orzechami włoskimi. Całość polewamy przygotowanym sosem.
Sałatkę możemy przygotować także w misce lub salaterce, mieszając wszystkie składniki z przygotowanym sosem.


Sałatka ze szynką parmeńską i figami

Sałatka z szynką parmeńską

Sałatka z szynką parmeńską i serem pleśniowym

Sałatka z figami i szynką parmeńską


Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny