Sałatka owocowa z kokosem
Sałatka owocowa z dodatkiem jogurtu kokosowego, przygotowana w pucharkach. Składa się z mango, kiwi, jabłka oraz winogron, a wierzch zdobi świeża figa oraz borówki. Całość dopełnia jogurt kokosowy, który świetnie komponuje się z owocami. Pyszna i zdrowa propozycja, bez porcji dodatkowego cukru.
Świetnie sprawdzi się jako deser, podwieczorek lub przekąska na różnego rodzaju imprezach. Podana w pucharkach ekstra prezentuje się na stole. Szybki i banalnie prosty przepis dla każdego!
Sałatki owocowe można komponować z dowolnych owoców, w zależności od pory roku. Najlepszym dodatkiem do takich sałatek jest jogurt. Zazwyczaj dodaje się jogurt naturalny, jednak ze względu na kwaskowaty smak nie każdemu on odpowiada i zdarza się, że taka sałatka jest dodatkowo dosładzana cukrem. Osobiście polecam naturalny jogurt kokosowy, gdyż posiada lekką nutkę słodyczy i dzięki temu nie trzeba dodawać zbędnego cukru, który i tak w dużych ilościach znajduje się w owocach.
Składniki:
(4 porcje)
- 1 nieduże mango
- 2 kiwi
- 1 duże jabłko
- 10-12 szt. winogron czerwonych
- 1 świeża figa
- kilka sztuk borówek
- 2 jogurty kokosowe (po 150 g)
- cynamon mielony
- wiórki kokosowe
- ciasteczka (opcjonalnie)
Wykonanie:
Przygotowujemy składniki:
Mango, kiwi oraz jabłko obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Winogrona myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki.
Figę myjemy, osuszamy i kroimy w ósemki.
Borówki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Na dnie pucharków układamy jabłka oraz kiwi. Na owoce wykładamy około 2 łyżeczki jogurtu kokosowego i posypujemy odrobiną cynamonu.
Komentarze
Prześlij komentarz