Pieczone pierogi z kurczakiem i brokułami

Pierogi z kurczakiem, brokułami oraz żółtym serem, wykonane z ciasta krucho-drożdżowego, pieczone w piekarniku. Pyszne pierożki prosto z pieca - chrupiące na zewnątrz, a w środku ze smakowitym farszem. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podałam je w towarzystwie sosu czosnkowego, który moim zdaniem idealnie tu pasuje. Takie pierożki to fajna opcja na obiad, kolację, a także jako przekąska imprezowa.
Polecam też pieczone pierogi z kapustą i grzybami, wykonane z ciasta jogurtowego.

Pierogi z kurczakiem i brokułami pieczone w piekarniku

Składniki:

Ciasto krucho-drożdżowe:
  • 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 150 g kwaśnej śmietany 
  • 14 g suchych drożdży
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
Farsz:
  • ok. 300-350 g fileta z kurczaka
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g sera żółtego twardego, np. cheddar
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • papryka słodka mielona
  • olej do smażenia
Dodatkowo:
  • 1 białko
  • 1 żółtko
  • zioła prowansalskie



Wykonanie:

Ciasto:
W śmietanie rozprowadzamy cukier.
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy suche drożdże i szczyptę soli. Mieszamy. Następnie dodajemy zimne masło, pokrojone w kostkę i rozcieramy go razem z mąką. Na końcu wlewamy śmietanę z cukrem oraz wbijamy jajko. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ciasto folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godz.


Farsz:
Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy.
Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku przez około 6-7 min. Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką mieloną.
Ser żółty kroimy w drobną kostkę.
Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy kurczaka. Smażymy, aż kurczak nie będzie surowy i zdejmujemy z ognia. Studzimy i dodajemy brokuły, ser oraz natkę pietruszki. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na końcu wbijamy całe jajko i wszystko dokładnie mieszamy. 

Pierogi pieczone z kurczakiem i brokułami


Pierogi:
Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na placek grubości 3 mm. Wycinamy 8-9 cm krążki. 

Pierogi z piekarnika

Resztę ciasta ponownie rozwałkowujemy i wycinamy krążki, do momentu aż zużyjemy całe ciasto.

Na środek każdego krążka nakładamy łyżeczkę przygotowanego farszu. 

Pierogi z kurczakiem i brokułami

Brzeg ciasta smarujemy rozbełtanym białkiem. Krążek składamy na pół, sklejamy i zagniatamy widelcem. Gotowe pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Żółtko roztrzepujemy, smarujemy nim wierzch pierogów i posypujemy ziołami prowansalskimi. 

Pieczone pierogi

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 min, aż się zrumienią.


Pierogi z kurczakiem i brokułami prosto z pieca

Pieczone pierogi krucho-drożdżowe z kurczakiem i brokułami

Pieczone pierogi z brokułami i kurczakiem

Pieczone pierogi z kurczakiem

Pieczone pierogi krucho-drożdżowe


Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny