Pieczone pierogi z kurczakiem i brokułami
Pierogi z kurczakiem, brokułami oraz żółtym serem, wykonane z ciasta krucho-drożdżowego, pieczone w piekarniku. Pyszne pierożki prosto z pieca - chrupiące na zewnątrz, a w środku ze smakowitym farszem. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podałam je w towarzystwie sosu czosnkowego, który moim zdaniem idealnie tu pasuje. Takie pierożki to fajna opcja na obiad, kolację, a także jako przekąska imprezowa.
Polecam też pieczone pierogi z kapustą i grzybami, wykonane z ciasta jogurtowego.
Ciasto krucho-drożdżowe:
Ciasto:
W śmietanie rozprowadzamy cukier.
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy suche drożdże i szczyptę soli. Mieszamy. Następnie dodajemy zimne masło, pokrojone w kostkę i rozcieramy go razem z mąką. Na końcu wlewamy śmietanę z cukrem oraz wbijamy jajko. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ciasto folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godz.
- 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania
- 150 g kwaśnej śmietany
- 14 g suchych drożdży
- 150 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- ok. 300-350 g fileta z kurczaka
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 150 g sera żółtego twardego, np. cheddar
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 jajko
- sól, pieprz
- papryka słodka mielona
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- 1 białko
- 1 żółtko
- zioła prowansalskie
Wykonanie:
W śmietanie rozprowadzamy cukier.
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy suche drożdże i szczyptę soli. Mieszamy. Następnie dodajemy zimne masło, pokrojone w kostkę i rozcieramy go razem z mąką. Na końcu wlewamy śmietanę z cukrem oraz wbijamy jajko. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ciasto folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godz.
Farsz:
Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy.
Brokuła dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku przez około 6-7 min. Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką mieloną.
Ser żółty kroimy w drobną kostkę.
Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy kurczaka. Smażymy, aż kurczak nie będzie surowy i zdejmujemy z ognia. Studzimy i dodajemy brokuły, ser oraz natkę pietruszki. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na końcu wbijamy całe jajko i wszystko dokładnie mieszamy.
Pierogi:
Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na
placek grubości 3 mm. Wycinamy 8-9 cm krążki.
Na środek każdego krążka nakładamy łyżeczkę przygotowanego farszu.
Brzeg ciasta smarujemy rozbełtanym białkiem. Krążek składamy na pół, sklejamy i zagniatamy widelcem. Gotowe pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Żółtko roztrzepujemy, smarujemy nim wierzch pierogów i posypujemy ziołami prowansalskimi.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 min, aż się zrumienią.
Komentarze
Prześlij komentarz