Pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym

Pasta kanapkowa z jajkami ugotowanymi na twardo to klasyka śniadaniowa. Można ją spotkać w wielu wersjach. U mnie pasta jajeczna z kiszonymi ogórkami, szczypiorkiem oraz majonezem, jogurtem naturalnym i musztardą. Dodatek ogórków kiszonych nadaje paście wyrazistości, dzięki temu nie jest mdła. Taka pasta to świetny dodatek do pieczywa. Uwielbiam kanapki z pastą jajeczną i dodatkowo z plastrem świeżego pomidora. Jej zaletą jest też prostota i szybkość wykonania.

A może masz ochotę na rurki francuskie z pastą jajeczną?

Pasta jajeczna z kiszonym ogórkiem


Składniki:
  • 5 jajek
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo przez około 8-10 min. 
Małe jajka rozmiar "S" gotujemy do 8 minut.
Średnie jajka rozmiar "M" do 9 minut.
Duże jajka rozmiar "L" do 10 minut.
Zazwyczaj wkładam jajka do zimnej wody i odliczam czas od momentu zagotowania, a wodę lekko solę, by jajka nie popękały i skorupka lepiej odchodziła podczas obierania.

Następnie obieramy ze skorupki i drobno siekamy.
Ogórki kiszone odcedzamy z wody i kroimy w drobną kostkę.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Wszystkie pokrojone składniki umieszamy w misce i mieszamy.

Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym i musztardą.
Dodajemy do składników w misce. Mieszamy.
Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Podajemy z pieczywem.


Pasta jajeczna z ogórkiem kiszonym i szczypiorkiem

Pasta jajeczna z ogórkami kiszonymi

Pasta jajeczna

Pasta z ugotowanych jajek


Komentarze

  1. Gotować jajka 8-10 minut? Wyjdą na sino. Ja gotuję jajka na twardo 4 minuty. A pomysł na taka pastę jest super. Jutro posadzę cebulkę na szczypior i za kilka dni zrobię ten przysmak.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 4 minuty do jeszcze żółtko jest płynne, a jajko raczej ugotowane na miękko ;)
      tu w zależności od wielkości jajek 8-10 minut, małe jajka 8 min., większa do 10 min. Powyżej 10 min. już wychodzą sine

      Usuń
    2. Jajko L wystarczy gotować 7 minut od momentu zagotowania. Zgadzam się z EFKA, że 10 minut to za długo, żółtko jest wtedy bardzo suche i jest ryzyko wystąpienia nieestetycznej szarej obwódki.

      Usuń
    3. Zgodzę się że jajko duże po 7 min będzie dobre do jedzenia, tylko może mieć jeszcze mokre żółtko. Jeżeli chcemy podać jajka na twardo to żółtko może być mokre, nawet półpłynne, jak lubimy.
      Jednak w tym przepisie robimy pastę jajeczna i żółtka muszę być w tym przypadku suche. I jeśli zatrzymamy proces gotowania zalewając jajka zimną wodą, to obwódka nie wyjdzie.

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny