Paluchy drobiowe z pieczarkami

Kotleciki mielone w kształcie paluchów, wykonane z mięsa indyczego z dodatkiem pieczarek, obtoczone w panierce z płatków kukurydzianych. Pyszne, delikatne w smaku mięsko w środku i chrupiąca panierka na zewnątrz. Dodatek pieczarek wzbogaca smak kotletów, dzięki temu są naprawdę rewelacyjne.

Kotlety mielone to bardzo popularne danie w kuchni polskiej. Jednak wystarczy kilka prostych modyfikacji, by danie stało się bardziej oryginalne i przyciągneło uwagę gości oraz domowników. Po pierwsze zamieniamy mięso wieprzowe na drobiowe, po drugie do mięsa dodajemy pieczarki, po trzecie nadajemy kotletom kształt paluchów i na końcu panierujemy je w płatkach kukurydzianych zamiast bułki tartej. Prawda, że proste? A efekt końcowy zaskakująco smaczny...

Paluchy indycze z pieczarkami

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • olej do smażenia



Wykonanie:

Cebulę oraz pieczarki obieramy, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. 

Mielone drobiowe z pieczarkami

Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju i wrzucamy cebulę oraz pieczarki. 

Mielone z pieczarkami

Chwilę podsmażamy, a następnie przyprawiamy pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi oraz sosem sojowym. Smażymy do momentu, aż cała woda wyparuje z pieczarek. Studzimy.

Płatki kukurydziane kruszymy na mniejsze kawałki. Przesypujemy do miski.

Kotleciki mielone w płatkach kukurydzianych


Do miski wrzucamy mięso mielone. Chwilę wyrabiamy go dłonią, a następnie dodajemy wystudzone pieczarki, jajko oraz bułkę tartą. 

Kotleciki mielone w kształcie paluchów

Przyprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie wyrabiamy mięso dłońmi.

Mielone indycze z pieczarkami

Z otrzymanej masy, zwilżonymi dłońmi, formujemy niewielkie paluchy i obtaczamy je w płatkach kukurydzianych. 

Kotlety mielone w płatkach kukurydzianych

Smażymy na rozgrzanym, głębokim oleju, z obu stron na złoty kolor.

Paluchy indycze w płatkach kukurydzianych

Paluchy drobiowe w płatkach kukurydzianych

Po usmażeniu, odsączamy paluchy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, ziemniaczkami pieczonymi, frytkami oraz surówką.


Kotlety drobiowe z pieczarkami

Mielone drobiowe z pieczarkami

Mielone z indyka z pieczarkami

Paluszki drobiowe z pieczarkami

Kotlety mielone z pieczarkami



Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny