Paluchy drobiowe z pieczarkami
Kotleciki mielone w kształcie paluchów, wykonane z mięsa indyczego z dodatkiem pieczarek, obtoczone w panierce z płatków kukurydzianych. Pyszne, delikatne w smaku mięsko w środku i chrupiąca panierka na zewnątrz. Dodatek pieczarek wzbogaca smak kotletów, dzięki temu są naprawdę rewelacyjne.
Kotlety mielone to bardzo popularne danie w kuchni polskiej. Jednak wystarczy kilka prostych modyfikacji, by danie stało się bardziej oryginalne i przyciągneło uwagę gości oraz domowników. Po pierwsze zamieniamy mięso wieprzowe na drobiowe, po drugie do mięsa dodajemy pieczarki, po trzecie nadajemy kotletom kształt paluchów i na końcu panierujemy je w płatkach kukurydzianych zamiast bułki tartej. Prawda, że proste? A efekt końcowy zaskakująco smaczny...
Składniki:
Chwilę podsmażamy, a następnie przyprawiamy pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi oraz sosem sojowym. Smażymy do momentu, aż cała woda wyparuje z pieczarek. Studzimy.
Do miski wrzucamy mięso mielone. Chwilę wyrabiamy go dłonią, a następnie dodajemy wystudzone pieczarki, jajko oraz bułkę tartą.
Z otrzymanej masy, zwilżonymi dłońmi, formujemy niewielkie paluchy i obtaczamy je w płatkach kukurydzianych.
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1/3 szklanki bułki tartej
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cebulę oraz pieczarki obieramy, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Płatki kukurydziane kruszymy na mniejsze kawałki. Przesypujemy do miski.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, ziemniaczkami pieczonymi, frytkami oraz surówką.
Komentarze
Prześlij komentarz