Krokiety po meksykańsku
Krokiety czyli faszerowane naleśniki w panierce z bułki tartej, smażone na patelni.
Składniki:
Naleśniki:
Cebulę i czosnek obieramy, czosnek drobno siekamy, a cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju, a następnie dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy pieprzem, solą, kuminem, papryką słodką i papryką chili. Smażymy, aż mięso się zrumieni.
Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę.
Gdy mięso będzie przysmażone dodajemy pokrojone papryki i pomidory krojone z puszki. Smażymy około 10 min., a następnie dodajemy odsączoną fasolkę czerwoną i kukurydzę. Trzymamy na ogniu jeszcze przez około 5-7 min.
Na końcu wsypujemy ugotowany ryż i całość dokładnie mieszamy.
Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i papryką mieloną.
Krokiety po meksykańsku zawierają nadzienie w stylu chili con carne, które składa się z mielonej wołowiny oraz świeżej papryki, pomidorów, cebuli, czerwonej fasoli i kukurydzy, a także ryżu. Całość dopełniają przyprawy, dzięki którym potrawa zawdzięcza swój wyjątkowy smak.
Zwykły naleśnik nadziany farszem w stylu meksykańskim, a następnie obtoczony w jajku oraz panierce z bułki tartej i usmażony na patelni - niby nic takiego, ale smakuje pysznie.
Zwykły naleśnik nadziany farszem w stylu meksykańskim, a następnie obtoczony w jajku oraz panierce z bułki tartej i usmażony na patelni - niby nic takiego, ale smakuje pysznie.
Krokiety z takim nadzieniem są również bardzo sycące. Świetnie smakują z sosem chili (u mnie: sos słodkie chili). Muszę jednak przyznać, że mimo prostoty, danie jest dość pracochłonne i trochę trzeba nastać się w kuchni, jednak później jedzenia jest na 3 dni...
Składniki:
Naleśniki:
- 4 jajka
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki wody mineralnej gazowanej
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4-5 łyżek oleju
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 100 g ryżu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- szczypta papryki chili
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- 3-4 jajka
- 200 g bułki tartej
- olej do smażenia
Wykonanie:
Naleśniki:
Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. Następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na 15 min. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (średnica patelni około 26-27 cm).Po usmażeniu naleśników przykrywamy je drugim talerzem i odstawiamy na jakiś czas, aby zmiękły, wtedy będą łatwiej się zwijały.Nadzienie:
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę.
Gdy mięso będzie przysmażone dodajemy pokrojone papryki i pomidory krojone z puszki. Smażymy około 10 min., a następnie dodajemy odsączoną fasolkę czerwoną i kukurydzę. Trzymamy na ogniu jeszcze przez około 5-7 min.
Na końcu wsypujemy ugotowany ryż i całość dokładnie mieszamy.
Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i papryką mieloną.
Krokiety:
Na środku naleśnika rozsmarowujmy około 2 łyżki nadzienie. Najpierw składamy oba boki do siebie, a następnie zwijamy w rulon. To samo powtarzamy z pozostałymi naleśnikami.Na jednym talerzu rozbełtujemy jajka, a na drugim wysypujemy bułkę tartą.
Każdy krokiet obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złocisty kolor.
Osuszamy na ręczniku papierowym.
Każdy krokiet obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złocisty kolor.
Osuszamy na ręczniku papierowym.
Komentarze
Prześlij komentarz