Jabłkowy budyniowiec (bez pieczenia)

Ciasto bez pieczenia ze śmietankowo-jabłkową masą budyniową oraz bitą śmietaną na wierzchu, przygotowane na biszkoptach. Masa budyniowa składa się z budyniu śmietankowego, śmietanki kremówki oraz musu jabłkowego, dzięki temu jest ona kremowa i ma ciekawy, winny smak z nutą jabłka. Dodatkowo biszkopty są nasączone sokiem jabłkowym, co podkreśla jeszcze ten jabłkowy smak. Lekko kwaśnego akcentu dodaje też galaretka cytrynowa, która w masie pełni rolę usztywniacza. Całość dopełnia bita śmietana z cynamonem na wierzchu ciasta. Ciasto smakuję przepysznie, ale wymaga jednak trochę naszej pracy. 

P.S. Jeżeli szukasz więcej przepisów na ciasta bez pieczenia, to znajdziesz je w moim e-booku ➔ CIASTA BEZ PIECZENIA 

Ciasto z budyniem jabłkowym bez pieczenia

Składniki:

Masa budyniowa:
  • 3-4 jabłka (400-450 g)
  • sok z 1 cytryny
  • 1 budyń śmietankowy (40 g)
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru (kryształ)
  • 3 łyżki galaretki cytrynowej
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
Bita śmietana:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cynamon mielony
Dodatkowo:
  • 400 g podłużnych biszkoptów
  • 1/3 szklanki soku jabłkowego


Wykonanie:

Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i studzimy.

Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w drobną kostkę, umieszczamy w garnku i dodajemy sok z cytryny oraz cukier (kryształ). Dusimy do miękkości, a następnie blendujemy na gładki mus. Studzimy.

Budyń rozprowadzamy w 1/2 szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotowujemy w rondelku. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i gotujemy, aż zgęstnieje. Studzimy.

Zimną śmietankę kremówkę razem z cukrem pudrem ubijamy za pomocą miksera na sztywno.

Wystudzony budyń mieszamy z musem jabłkowym oraz lekko tężejącą galaretką. Na końcu dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie wszystko mieszamy łyżką.

Na dnie blaszki (23 x 23) wykładamy biszkopty, które nasączamy sokiem jabłkowym. Następnie wykładamy połowę masy budyniowej i przykrywamy kolejną warstwą biszkoptów, które również nasączamy sokiem jabłkowym. Na biszkopty wykładamy pozostałą część masy budyniowej. Przykrywamy ostatnią warstwą biszkoptów nasączonych sokiem jabłkowym.

Bita śmietana:
Zimną śmietankę kremówkę razem z cukrem pudrem ubijamy za pomocą miksera na sztywno. Wykładamy na ostatnią warstwę biszkoptów i wyrównujemy. Wierzch ciasta posypujemy cynamonem.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin.


Ciasto bez pieczenia z budyniem jabłkowym

Jabłkowy budyniowiec

Ciasto bez pieczenia z masą budyniową

Budyniowiec z musem jabłkowym


Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny