Jabłkowy budyniowiec (bez pieczenia)
Ciasto bez pieczenia ze śmietankowo-jabłkową masą budyniową oraz bitą śmietaną na wierzchu, przygotowane na biszkoptach. Masa budyniowa składa się z budyniu śmietankowego, śmietanki kremówki oraz musu jabłkowego, dzięki temu jest ona kremowa i ma ciekawy, winny smak z nutą jabłka. Dodatkowo biszkopty są nasączone sokiem jabłkowym, co podkreśla jeszcze ten jabłkowy smak. Lekko kwaśnego akcentu dodaje też galaretka cytrynowa, która w masie pełni rolę usztywniacza. Całość dopełnia bita śmietana z cynamonem na wierzchu ciasta. Ciasto smakuję przepysznie, ale wymaga jednak trochę naszej pracy.
P.S. Jeżeli szukasz więcej przepisów na ciasta bez pieczenia, to znajdziesz je w moim e-booku ➔ CIASTA BEZ PIECZENIA
Składniki:
Masa budyniowa:
- 3-4 jabłka (400-450 g)
- sok z 1 cytryny
- 1 budyń śmietankowy (40 g)
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru (kryształ)
- 3 łyżki galaretki cytrynowej
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
Bita śmietana:
- 300 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- cynamon mielony
Dodatkowo:
- 400 g podłużnych biszkoptów
- 1/3 szklanki soku jabłkowego
Wykonanie:
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i studzimy.
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w drobną kostkę, umieszczamy w garnku i dodajemy sok z cytryny oraz cukier (kryształ). Dusimy do miękkości, a następnie blendujemy na gładki mus. Studzimy.
Budyń rozprowadzamy w 1/2 szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotowujemy w rondelku. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i gotujemy, aż zgęstnieje. Studzimy.
Zimną śmietankę kremówkę razem z cukrem pudrem ubijamy za pomocą miksera na sztywno.
Wystudzony budyń mieszamy z musem jabłkowym oraz lekko tężejącą galaretką. Na końcu dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie wszystko mieszamy łyżką.
Na dnie blaszki (23 x 23) wykładamy biszkopty, które nasączamy sokiem jabłkowym. Następnie wykładamy połowę masy budyniowej i przykrywamy kolejną warstwą biszkoptów, które również nasączamy sokiem jabłkowym. Na biszkopty wykładamy pozostałą część masy budyniowej. Przykrywamy ostatnią warstwą biszkoptów nasączonych sokiem jabłkowym.
Bita śmietana:
Zimną śmietankę kremówkę razem z cukrem pudrem ubijamy za pomocą miksera na sztywno. Wykładamy na ostatnią warstwę biszkoptów i wyrównujemy. Wierzch ciasta posypujemy cynamonem.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
ciasto wygląda pysznie
OdpowiedzUsuń