Tarta z pomidorami i serkiem
Tarta wegetariańska w wersji fit! Przygotowana na spodzie z ciasta francuskiego, ze świeżymi pomidorami i cebulą czerwoną oraz dodatkiem naturalnego serka Bieluch. Mega prosty i szybki przepis - tylko 4 główne składniki i 30 minut czasu! Używając gotowego ciasta francuskiego jest przy niej niewiele pracy. Idealna propozycja dla osób zapracowanych lub w sytuacji gdy pojawią się niespodziewani goście.
Jestem wielką fanką pomidorów i jak dla mnie ta tarta to strzał w dziesiątkę. Jest lekka, bogato nadziana pomidorami i z chrupiącym ciastem francuskim. Delikatny i kremowy serek świetnie współgra ze smakiem pomidorów. Po prostu pyszna! Można ją podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie się sprawdzi na kolację, lunch lub wieczór z przyjaciółmi.
To mój faworyt wśród serków!
Smak oraz konsystencja serka naturalnego Bieluch bez laktozy nie różni się od tradycyjnego serka Bieluch, który jest dobrze znany od wielu lat. Teraz pysznym, zdrowym i naturalnym serkiem może cieszyć się każdy.
Składniki:
Cebulę obieramy i kroimy w półplastry.
* Wpis powstał we współpracy z marką Bieluch
Jestem wielką fanką pomidorów i jak dla mnie ta tarta to strzał w dziesiątkę. Jest lekka, bogato nadziana pomidorami i z chrupiącym ciastem francuskim. Delikatny i kremowy serek świetnie współgra ze smakiem pomidorów. Po prostu pyszna! Można ją podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie się sprawdzi na kolację, lunch lub wieczór z przyjaciółmi.
Do przygotowania tarty użyłam serka naturalnego Bieluch bez laktozy. Nietolerancja laktozy to jedna z częściej spotykanych nietolerancji pokarmowych. Objawia się przykrymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Jest to spowodowane niedoborem laktazy w organizmie, czyli enzymu niezbędnego do rozkładu laktozy. W związku z tym, sporo osób sięga po produkty mleczne bez laktozy - warto wiedzieć, że serek Bieluch również występuję w wersji bez laktozy.
Serek Bieluch ma prosty, naturalny skład - nie zawiera soli, konserwantów, stabilizatorów, ani zagęstników. Składniki to tylko mleko pasteryzowane i czyste kultury mleczarskie. Poza tym ma świetny smak i doskonałą konsystencję - jest gęsty, kremowy i aksamitny. Pasuje zarówno do dań słodkich, jak i słonych.To mój faworyt wśród serków!
Smak oraz konsystencja serka naturalnego Bieluch bez laktozy nie różni się od tradycyjnego serka Bieluch, który jest dobrze znany od wielu lat. Teraz pysznym, zdrowym i naturalnym serkiem może cieszyć się każdy.
100 g produktu:
Wartość energetyczna 529 kJ/127 kcal
Tłuszcz 8,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 5,5 g
Węglowodany 4,0 g
w tym cukry 4,0 g
Białko 8,6 g
Sól* 0,10 g
* Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu w mleku.
- 1 op. ciasta francuskiego
- 150 g serka naturalnego Bieluch
- 4 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka oliwy
- sól morska
- tymianek suszony
Wykonanie:
Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.Cebulę obieramy i kroimy w półplastry.
Płat ciasta francuskiego rozwijamy i na środku rozsmarowujemy serek Bieluch. Następnie układamy na zakładkę plasterki pomidorów oraz cebuli, zostawiając około 3-4 cm wolnego miejsca na brzegach.
Brzegi ciasta zwijamy na nadzienie i smarujemy oliwą. Pomidory również skrapiamy niewielką ilością oliwy.
Wierzch posypujemy solą morską oraz tymiankiem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-25 min.
Podajemy na ciepło lub na zimno.
Z chęcią spróbuję Nie jadłam jeszcze takiej tarty.
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie. Będę musiała taką zrobić.
OdpowiedzUsuń