Sałatka ziemniaczana - przepis podstawowy
Najprostsza wersja sałatki ziemniaczanej - z ogórkiem kiszonym i cebulą, z dodatkiem koperku oraz szczypiorku, podana z sosem majonezowo-jogurtowym z dodatkiem musztardy. Tylko 5 podstawowych składników + sos! Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, pod warunkiem, że mamy już ugotowane ziemniaki, gdyż z nimi najdłużej schodzi. Równie dobrze możemy wykorzystać ziemniaki, które zostały nam z obiadu, o ile są w całości.
Mimo swojej prostosty sałatka naprawdę pysznie smakuje. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięsnego obiadu, a także do mięs z grilla. My lubimy jeść ją również solo jako danie kolacyjne. Najlepiej samkuje, gdy wszystkie składniki są wymieszane z sosem i się chwilę "przegryzą" w lodówce. Jednak, gdy mam gości i chcę ją wystawić na stół, wtedy podaję ją w wersji warstwowej.
Mimo swojej prostosty sałatka naprawdę pysznie smakuje. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięsnego obiadu, a także do mięs z grilla. My lubimy jeść ją również solo jako danie kolacyjne. Najlepiej samkuje, gdy wszystkie składniki są wymieszane z sosem i się chwilę "przegryzą" w lodówce. Jednak, gdy mam gości i chcę ją wystawić na stół, wtedy podaję ją w wersji warstwowej.
P.S. Więcej przepisów na pyszne sałatki w moim e-booku "Sałatki Na Każdą Okazję"
Ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżacą wodą, umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Odrobinę solimy i gotujemy w mundurkach do miękości.
Koperek i szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Ziemniaki posypujemy posiekanym koperkiem.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wykładamy na ziemniaki z koperkiem.
Ogórki odcedzamy z zalewy i kroimy w półplasterki. Wykładamy na cebulę.
Sos:
W kubku mieszamy majonez z jogurtem. Dodajemy musztardę. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy.
Składniki polewamy gotowym sosem. Wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Wszystkie składniki sałatki możemy również wymieszać razem z przygotowanym sosem, a wierzch posypać szczypiorkiem. Moim zdaniem taka wymieszana sałatka lepiej smakuje, a ta warstwowa lepiej prezentuje się na stole ;)
Składniki:
- 6-7 ziemniaków
- 6 ogórków kiszonych (średniej wielkości)
- 1/2 cebuli
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
Wykonanie:
Pokrojone ziemniaki układamy na dnie salaterki.
Koperek i szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Ziemniaki posypujemy posiekanym koperkiem.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wykładamy na ziemniaki z koperkiem.
Sos:
W kubku mieszamy majonez z jogurtem. Dodajemy musztardę. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy.
Składniki polewamy gotowym sosem. Wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Wszystkie składniki sałatki możemy również wymieszać razem z przygotowanym sosem, a wierzch posypać szczypiorkiem. Moim zdaniem taka wymieszana sałatka lepiej smakuje, a ta warstwowa lepiej prezentuje się na stole ;)
Komentarze
Prześlij komentarz