Sałatka z serem halloumi i winogronami

Sałatka z rukolą, smażonym serem halloumi oraz pomidorkami koktajlowymi i czerwonymi winogronami, z dodatkiem orzechów włoskich, podana z sosem musztardowo-miodowym na bazie oliwy. Tylko 5 składników + sos. Gotowa w 15 minut! Taka sałatka to świetny pomysł na kolację lub lunch na wynos. Warto podać ją z grzankami z bułki, z dodatkiem masełka czosnkowego. Pychotka!

Halloumi to cypryjski ser wytwarzany z mleka owczego, z dodatkiem mleka krowiego i koziego. Jest to ser półtwardy, o elastycznej i zwartej strukturze, więc świetnie nadaje się do smażenia i grillowania. Ma słonawy smak i jest pyszny, ale niestety należy on do produktów dość kalorycznych. Idealnie pasuje do sałatek, szaszłyków, burgerów, zapiekanek i innych potraw.

Sałatka z rukoli z serem halloumi i winogronami


Składniki:
  • ok. 80 g rukoli
  • 150 g sera halloumi
  • ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych
  • ok. 7-8 szt. winogron czerwonych
  • garść orzechów włoskich
Sos:
  • 3 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Ser halloumi kroimy na plasterki grubości około 1 cm. Smażymy na rozgrzanej patelni (np. grillowej) z obu stron na rumiano. Następnie kroimy na mniejsze kawałki.

Rukolę myjemy na sitku pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy.
Pomidorki oraz winogrona myjemy, osuszamy i kroimy na pół.
Orzechy kroimy na mniejsze kawałki.

Sos:
Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Dodajemy miód oraz musztardę. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki sosu połączą się.

Sałatkę możemy przygotować w salaterce po wymieszaniu wszystkich składników z sosem lub układamy składniki na talerzach - rukolę, następnie ser halloumi, połówki pomidorów oraz winogron, a na końcu posypujemy orzechami włoskimi i polewamy całość przygotowanym sosem.
Do sałatki możemy podać grzanki przygotowane z bułki.


Sałatka z serem halloumi

Sałatka z halloumi i winogronami

Sałatka z serem halloumi i pomidorkami

Sałatka z rukolą i serem halloumi



Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny