Sałatka z serem halloumi i winogronami
Sałatka z rukolą, smażonym serem halloumi oraz pomidorkami koktajlowymi i czerwonymi winogronami, z dodatkiem orzechów włoskich, podana z sosem musztardowo-miodowym na bazie oliwy. Tylko 5 składników + sos. Gotowa w 15 minut! Taka sałatka to świetny pomysł na kolację lub lunch na wynos. Warto podać ją z grzankami z bułki, z dodatkiem masełka czosnkowego. Pychotka!
Halloumi to cypryjski ser wytwarzany z mleka owczego, z dodatkiem mleka krowiego i koziego. Jest to ser półtwardy, o elastycznej i zwartej strukturze, więc świetnie nadaje się do smażenia i grillowania. Ma słonawy smak i jest pyszny, ale niestety należy on do produktów dość kalorycznych. Idealnie pasuje do sałatek, szaszłyków, burgerów, zapiekanek i innych potraw.
- ok. 80 g rukoli
- 150 g sera halloumi
- ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych
- ok. 7-8 szt. winogron czerwonych
- garść orzechów włoskich
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ser halloumi kroimy na plasterki grubości około 1 cm. Smażymy na rozgrzanej patelni (np. grillowej) z obu stron na rumiano. Następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Rukolę myjemy na sitku pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy.
Pomidorki oraz winogrona myjemy, osuszamy i kroimy na pół.
Orzechy kroimy na mniejsze kawałki.
Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Dodajemy miód oraz musztardę. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki sosu połączą się.
Sałatkę możemy przygotować w salaterce po wymieszaniu wszystkich składników z sosem lub układamy składniki na talerzach - rukolę, następnie ser halloumi, połówki pomidorów oraz winogron, a na końcu posypujemy orzechami włoskimi i polewamy całość przygotowanym sosem.
Do sałatki możemy podać grzanki przygotowane z bułki.
Komentarze
Prześlij komentarz