Kefirowe udka pieczone z warzywami
Udka z kurczaka w marynacie z kefiru, z dodatkiem czosnku oraz tymianku pieczone na blaszce razem z dużą ilością warzyw - ziemniakami, pieczarkami, bakłażanem, papryką, cebulą oraz pomidorkami koktajlowymi. Warzywa przed pieczeniem również obtoczone są w marynacie z sosu sojowego i oleju. Pyszne danie jednogarnkowe, które praktycznie robi się samo i nie trzeba je pilnować- potrzeba zaledwie 10 min. na przygotowanie składników, a resztę wykona piekarnik. Mega proste rozwiązanie - bez brudzenia garnków i patelni!
Składniki:
Udka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i umieszczamy w misce z marynatą, tak aby wszystkie udka znalazły się pod nią.
Tak przygotowane udka są soczyste w środku i mają chrupiącą skórkę. Dodatkowo marynata z kefiru sprawia, że mięso kruszeje i robi się delikatne. Jednak trzeba pamiętać, że udka należy zamarynować dzień wcześniej, gdyż powinny leżeć w marynacie minimum 12 godzin.
- 6-8 udek
- 4-5 ziemniaków
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 1 bakłażan
- ok. 250 g pieczarek
- ok. 250 g pomidorków koktajlowych
- 3 ząbki czosnku
- 3 gałązki rozmarynu
Marynata do udek:
- 2 szklanki kefiru
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka tymianku
Marynata do warzyw:
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- szczypta papryki chili
Wykonanie:
Marynata do udek:
Do miski (szklanej lub plastikowej) wlewamy kefir. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz przyprawy - sól, pieprz i tymianek. Całość mieszamy.
Następnego dnia wyciągamy udka z lodówki na około 1 godzinę przed pieczeniem.
Udka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Marynata do warzyw:
Sos sojowy mieszamy z olejem rzepakowym. Dodajemy paprykę słodką mieloną oraz chili. Mieszamy.
Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w łódeczki.
Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w większą kostkę.
Pieczarki obieramy i kroimy na pół. Mniejsze możemy zostawić w całości.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Bakłażana myjemy osuszamy i kroimy w większą kostkę.
Ząbki czosnku obieramy.
Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i pozostawiamy w całości.
Ziemniaki, paprykę, pieczarki oraz bakłażana wrzucamy do miski i obtaczamy w marynacie.
Wszystkie warzywa wykładamy na blaszkę z podpieczonymi udkami. Na wierzchu umieszczamy gałązki rozmarynu.
Komentarze
Prześlij komentarz