Jogurtowiec z białą czekoladą i owocami
Deser na zimno przygotowany na bazie jogurtu greckiego, z dodatkiem świeżych owoców, na spodzie z gotowych biszkoptów oraz niewielką warstwą galaretki na wierzchu. Słodzony jest białą czekoladą - u mnie bez dodatkowej porcji cukru. Pyszny i prosty przepis na jogurtowiec, składający się z niewielu podstawowych składników. Lekki i delikatny w smaku, nieprzesłodzony - świetnie się sprawdzi jako deser dla dzieci.
Moja wersja zawiera truskawki oraz jagody i galaretkę malinową, ale możecie tu kombinować i dodać swoje ulubione owoce oraz ulubioną galaretkę (poza ananasem i kiwi, gdyż masa jogurtowa nie stężeje).
Składniki:
- 1000 g jogurtu greckiego
- 200 g białej czekolady
- 2 łyżki mleka
- 5 łyżeczek żelatyny
- ok. 300-350 g owoców (np. truskawki, borówki, maliny, jagody)
- cukier puder (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- 200 g podłużnych biszkoptów
- 1 galaretka owocowa (u mnie: malinowa)
Wykonanie:
Czekoladę białą łamiemy na kawałki i umieszczamy w miseczce do rozpuszczania czekolady. Do czekolady dodajemy mleko i umieszczamy miseczkę na rondelkiem z gotującą się wodą.
Czekamy, aż czekolada roztopi się pod wpływem pary wodnej, a następnie mieszamy do połączenia składników. Studzimy.
Do miski przekładamy jogurt grecki i powoli wlewamy rozpuszczoną białą czekoladę. Miksujemy do połączenia składników. Masę próbujemy i jeśli jest zbyt mało słodka, to dodajemy cukier puder według naszego gustu. Ja osobiście masy już niczym nie dosładzałam.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Studzimy.
Następnie 2-3 łyżki masy jogurtowej dodajemy do wystudzonej żelatyny, mieszamy i całą zawartość wlewamy z powrotem do miski z masą. Miksujemy do połączenia składników.
Owoce myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy. W przypadku truskawek kroimy je w kostkę, jagody, borówki i maliny pozostawiamy w całości.
Owoce dodajemy do masy jogurtowej.
Do blaszki (20 x 30 cm) wykładamy biszkoptami.
Na biszkopty wylewamy masę jogurtową z owocami. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki, do momentu całkowitego stężenia.
Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wrzątku. Studzimy.
Zimną, lekko tężejącą galaretkę wylewamy na stężałą masę jogurtową.
Wkładamy do lodówki, aż galaretka całkowicie stężeje.
Przechowujemy w lodówce.
Pięknie wygląda. Smakuje na pewno nie ziemsko
OdpowiedzUsuń