Budyniowiec czekoladowo-orzechowy (bez pieczenia)
Pyszne, warstwowe ciasto budyniowe o smaku czekoladowo-orzechowym, przygotowane na herbatnikach - bez pieczenia. Składa się ono z herbatników przełożonych czekoladową masą budyniową z orzechami laskowymi oraz bitą śmietaną na wierzchu.
Masa budyniowa:
Czekoladę gorzką oraz mleczną drobno siekamy.
Orzechy mielimy drobno w rozdrabniaczu.
Z podanej porcji mleka odlewamy około 1/2 szklanki i mieszamy ze śmietaną. W powstałej mieszaninie rozprowadzamy proszki budyniowe.
Resztę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier oraz masło i gotujemy na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione proszki budyniowe i energicznie mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę mleczną, gorzką oraz zmielone orzechy. Mieszamy.
Masę dzielimy na 3 części.
Na przygotowanym spodzie herbatnikowym rozsmarowujemy 1/3 masy budyniowej (jeszcze ciepłej) i przykrywamy drugą warstwą herbatników.
Następnie wykładamy składniki w takiej kolejności: masa - herbatniki - masa - herbatniki (czyli 4 warstwy herbatników i 3 warstwy masy budyniowej).
Masa budyniowa wykonana została z gotowych budyni czekoladowych, na maśle, z dodatkiem kwaśnej śmietany. Poza tym, znajdziemy w niej również prawdziwą czekoladę gorzką oraz mleczną i dużą ilość mielonych orzechów laskowych. Dzięki temu jej smak jest intensywnie czekoladowy z mocno wyczuwalnym orzechowym akcentem.
Całość zwieńcza bita śmietana kremówka oraz gorzka czekolada i orzechy laskowe.
Prosty i szybki przepis na pyszne i słodkie ciacho, które zachwyci każdego, kto uwielbia połączenie czekolady i orzechów.
P.S. Jeżeli szukasz więcej przepisów na ciasta bez pieczenia, to znajdziesz je w moim e-booku ➔ CIASTA BEZ PIECZENIA
Składniki:
Masa budyniowa:
- 700 ml mleka
- 200 g śmietany kwaśnej 18%
- 3 łyżki cukru
- 2 budynie czekoladowe bez cukru (po 40 g)
- 200 g masła
- 50 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g orzechów laskowych
Bita śmietana:
- 300 ml śmietanki 30%
- 1-2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- ok. 350 g herbatników
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g orzechów laskowych
Wykonanie:
Dno blaszki (u mnie: 23 x 23 cm) wykładamy herbatnikami.
Czekoladę gorzką oraz mleczną drobno siekamy.
Orzechy mielimy drobno w rozdrabniaczu.
Z podanej porcji mleka odlewamy około 1/2 szklanki i mieszamy ze śmietaną. W powstałej mieszaninie rozprowadzamy proszki budyniowe.
Resztę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier oraz masło i gotujemy na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobione proszki budyniowe i energicznie mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę mleczną, gorzką oraz zmielone orzechy. Mieszamy.
Masę dzielimy na 3 części.
Na przygotowanym spodzie herbatnikowym rozsmarowujemy 1/3 masy budyniowej (jeszcze ciepłej) i przykrywamy drugą warstwą herbatników.
Bita śmietana:
Do mocno schłodzonej śmietanki dodajemy cukier puder i miksujemy, aż masa zesztywnieje.
Ubitą śmietanę wykładamy na ostatnią warstwę herbatników i rozsmarowujemy.
Wierzch posypujemy startą gorzką czekoladą i orzechami laskowymi.
Do mocno schłodzonej śmietanki dodajemy cukier puder i miksujemy, aż masa zesztywnieje.
Ubitą śmietanę wykładamy na ostatnią warstwę herbatników i rozsmarowujemy.
Wierzch posypujemy startą gorzką czekoladą i orzechami laskowymi.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Więcej przepisów na Ciasta Bez Pieczenia ⬇
Dzien dobry :) W jaki sposób zmieliła pani orzechy ?
OdpowiedzUsuńDzień dobry :) ja wszystko mielę w rozdrabniaczu do blendera. Teraz przed świętami widziałam zmielone już orzechy w Lidlu ;)
Usuń