Pełnoziarniste galette ze śliwkami
Galette ze śliwkami to prosta tarta rustykalna przygotowana bez użycia formy - wystarczy ciasto rozwałkować, nałożyć na środek nadzienie, zwinąć brzegi ciasta i do piekarnika!
Tarta z półkruchego ciasta wykonana jest z mąki pszennej pełnoziarnistej z dodatkiem jogurtu greckiego, bez dodatku jajek. Nadziana jest świeżymi plasterkami śliwek, a na cieście, pod śliwkami rozsmarowana jest pasta kakaowo-cynamonowa wykonana ze zmielonych płatków migdałowych z dodatkiem cukru pudru, kakao oraz cynamonu. Całość posypana jest cukrem kryształem, cynamonem oraz płatkami migdałowymi. Nie jest przesłodzona, a lekko kwaśny smak śliwek świetnie współgra z korzenną nutą słodko-gorzkiej pasty z migdałów. Pyszne zestawienie smaków!Ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g zimnego masła
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- szczypta soli
- 4 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 białko (duże jajko L)
- 1 łyżeczka kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 14-15 dużych śliwek
- żółtko
- cukier kryształ do posypania
- cynamon do posypania
- płatki migdałowe
Wykonanie:
W misce mieszamy mąkę pszenną pełnoziarnistą z solą i cukrem pudrem. Dodajemy jogurt oraz masło pokrojone na małe kawałki i zagniatamy dość szybko ciasto, aby stało się gładkie i jednolite.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30-60 min.
Po tym czasie ciasto wyciągamy na kilka minut, a następnie dzielimy na dwie równe części. Każdą część rozwałkowujemy na okrąg o wielkości około 24-25 cm.
Możemy również ciasto pozostawić w jednym kawałku i przygotować jedną dużą tartę.
Pasta kakaowo-cynamonowa:
Płatki migdałowe mielimy na miałko.
W misce mieszamy zmielone płatki migdałowe z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną, kakao oraz cynamonem. Dodajemy białko jajka i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej pasty.
Płatki migdałowe mielimy na miałko.
W misce mieszamy zmielone płatki migdałowe z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną, kakao oraz cynamonem. Dodajemy białko jajka i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej pasty.
Tarta:
Rozwałkowane ciasto przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na środku rozsmarowujemy połowę pasty kakaowo-cynamonowej.
Następnie układamy na zakładkę plasterki śliwek, zostawiając około 3-4 cm wolnego miejsca na brzegach.
Brzegi ciasta zawijamy na nadzienie i smarujemy rozmąconym żółtkiem. Całość (brzegi oraz śliwki) oprószamy po wierzchu cukrem kryształem oraz cynamonem.
To samo powtarzamy z drugą częścią ciasta.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-45 min., aż ciasto ładnie się zrumieni.
Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Pięknie się upiekły :). Tarty rustykalne, to moje ulubione :).
OdpowiedzUsuń