Naleśnikowy makaron z kurczakiem w sosie serowym

Makaron a'la tagliatelle przygotowany z naleśników, podany z sosem serowym z dodatkiem kawałków kurczaka. Sos serowy wykonany został na mleku oraz śmietance kremówce z trzech rodzajów sera - parmezanu, camemberta oraz ementalera lub goudy. Dość kaloryczny, ale pyszny! 
Sos wychodzi bardzo kremowy o intensywnym i wyrazistym smaku, dlatego świetnie komponuje się z delikatnymi w smaku kawałkami fileta z kurczaka.
Do sosu zamiast tradycyjnego makaronu dodałam makaron przygotowany z pokrojonych naleśników. I powiem Wam, że smakowało to genialnie! Delikatne naleśniki świetnie pasują do aromatycznego sosu serowego, a całe danie dosłownie rozpływa się w ustach. Jest to też świetny patent, gdy zostało nam usmażonych naleśników z poprzedniego dnia...

Makaron z naleśników z kurczakiem w sosie serowym

Składniki:
  • filet z kurczaka (ok. 300 g)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki śmietanki 30% 
  • 1/2 szklanki bulionu/wody
  • 100 g sera parmezan
  • 100 g sera ementaler lub gouda
  • 50 g sera camembert
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • olej do smażenia
Dodatkowo:


Wykonanie:

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. 
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojonego kurczaka. 

Danie z kurczakiem

Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy do momentu, aż białko mięsa się zetnie. 

Kurczak w sosie serowym

Zalewamy bulionem lub wodą i zagotowujemy, a następnie dusimy przez około 8-10 min.

Ser ementaler lub gouda ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ser camembert kroimy na małe kawałki.
Parmezan jeżeli mamy w całości to również ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Mleko mieszamy ze śmietanką i w powstałej mieszaninie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną. Wlewamy na patelnię z kurczakiem i dodajemy wszystkie sery. Cały czas mieszamy, aż sery się rozpuszczą, a sos zgęstnieje. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.

Sos serowy


Usmażone naleśniki zwijamy w rulon i tniemy na paski o grubości około 2 cm.
 
Naleśnikowy makaron

Makaron z naleśników

Gotowy naleśnikowy makaron wrzucamy na patelnię z sosem serowym. Delikatnie wszystko mieszamy. 

Wstążki naleśnikowe w sosie serowym

Po nałożeniu na talerz danie możemy posypać po wierzchu tartym parmezanem i natką pietruszki.


Naleśnikowy makaron w sosie serowym

Naleśnikowy makaron z kurczakiem w sosie 3 sery

Makaron z naleśników w sosie z 3 serów

Naleśnikowy makaron z kurczakiem i sosem serowym


Komentarze

  1. Świetny pomysł, żeby podać naleśniki jako makaron :) Sos i kurczak pyszności, robię bardzo podobny, ale bez mąki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosto i smacznie - to uwielbiam :)) chłopak też chwali

    OdpowiedzUsuń
  3. A można użyć tylko jednego rodzaju sera czy smak zmienia się diametralnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeden rodzaj sera nie nada takiego smaku, bo każdy z nich jest inny i ma inny smak oraz aromat- mamy tu ser pleśniowy, twardy typu parmezan i zwykły ser żółty

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny