Naleśnikowy makaron z kurczakiem w sosie serowym
Makaron a'la tagliatelle przygotowany z naleśników, podany z sosem serowym z dodatkiem kawałków kurczaka. Sos serowy wykonany został na mleku oraz śmietance kremówce z trzech rodzajów sera - parmezanu, camemberta oraz ementalera lub goudy. Dość kaloryczny, ale pyszny!
Sos wychodzi bardzo kremowy o intensywnym i wyrazistym smaku, dlatego świetnie komponuje się z delikatnymi w smaku kawałkami fileta z kurczaka.
Do sosu zamiast tradycyjnego makaronu dodałam makaron przygotowany z pokrojonych naleśników. I powiem Wam, że smakowało to genialnie! Delikatne naleśniki świetnie pasują do aromatycznego sosu serowego, a całe danie dosłownie rozpływa się w ustach. Jest to też świetny patent, gdy zostało nam usmażonych naleśników z poprzedniego dnia...
- filet z kurczaka (ok. 300 g)
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 1/2 szklanki bulionu/wody
- 100 g sera parmezan
- 100 g sera ementaler lub gouda
- 50 g sera camembert
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- 8 naleśników ⇨ przepis na idealne ciasto naleśnikowe
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojonego kurczaka.
Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy do momentu, aż białko mięsa się zetnie.
Zalewamy bulionem lub wodą i zagotowujemy, a następnie dusimy przez około 8-10 min.
Ser ementaler lub gouda ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ser camembert kroimy na małe kawałki.
Parmezan jeżeli mamy w całości to również ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Mleko mieszamy ze śmietanką i w powstałej mieszaninie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną. Wlewamy na patelnię z kurczakiem i dodajemy wszystkie sery. Cały czas mieszamy, aż sery się rozpuszczą, a sos zgęstnieje. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
Usmażone naleśniki zwijamy w rulon i tniemy na paski o grubości około 2 cm.
Gotowy naleśnikowy makaron wrzucamy na patelnię z sosem serowym. Delikatnie wszystko mieszamy.
Po nałożeniu na talerz danie możemy posypać po wierzchu tartym parmezanem i natką pietruszki.
Świetny pomysł, żeby podać naleśniki jako makaron :) Sos i kurczak pyszności, robię bardzo podobny, ale bez mąki.
OdpowiedzUsuńProsto i smacznie - to uwielbiam :)) chłopak też chwali
OdpowiedzUsuńA można użyć tylko jednego rodzaju sera czy smak zmienia się diametralnie?
OdpowiedzUsuńJeden rodzaj sera nie nada takiego smaku, bo każdy z nich jest inny i ma inny smak oraz aromat- mamy tu ser pleśniowy, twardy typu parmezan i zwykły ser żółty
Usuń