Kurczak w sosie musztardowym z boczniakami
Filety z kurczaka z boczniakami i cebulą w sosie musztardowym. Soczyste i kruche mięso w ciemnym i aromatycznym sosie pełnym boczniaków. Sos musztardowy można wykonać w wersji łagodniejszej dodając musztardy delikatesowej lub w wersji ostrzejszej z musztardą sarepską. Dzięki musztardzie sos nabiera dość intensywnego smaku oraz aromatu, a śmietanka kremówka dodaje lekkiej nuty słodyczy. W połączeniu z delikatnym mięsem kurczaka całość smakuje znakomicie! Danie świetnie komponuje się z kaszami, makaronem, a także ziemniakami...
Sprawdź też GULASZ Z BOCZNIAKÓW w wersji wegetariańskiej.
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 pojedyncze filety z kurczaka
- 250 g boczniaków
- 2 łyżki musztardy
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka majeranku
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka sos sojowy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Mięso smażymy na patelni partiami, na rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1 min, aby tylko białko mięsa się ścięło.
Przekładamy do wysokiej patelni lub garnka.
Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy. Boczniaki płuczemy delikatnie pod bieżącą, letnią wodą, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę i czosnek podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu kurczaka, a następnie dodajemy boczniaki.
Smażmy jeszcze około 5 minut i przekładamy do patelni z mięsem. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie i majeranek.
Wszystko zalewamy wodą w ilości około 300-350 ml.
Dusimy pod przykryciem około 30 min.
Po tym czasie, mąkę rozprowadzamy w śmietance. Dodajemy musztardę i mieszamy. Powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
Przyprawiamy do smaku sosem sojowym, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
Przyprawiamy do smaku sosem sojowym, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
Podajemy z ulubioną kaszą, ziemniakami lub makaronem.
Świetny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuń