Jagodzianki
Słodkie bułeczki drożdżowe pełne świeżych jagód, posypane po wierzchu kruszonką. Pyszne, mięciutkie i pulchne drożdżówki ze słodkiego ciasta drożdżowego z kwaśnym nadzieniem jagodowym oraz chrupiącą kruszonką. Jak tylko zaczyna się sezon na jagody, jest to moja obowiązkowa pozycja w menu. Uwielbiam je!
Zazwyczaj jagodzianki spotyka się jako bułeczki drożdżowe w środku nadziane jagodami, u mnie jagodzianki wyglądają trochę inaczej, ale są równie pyszne... i proste w przygotowaniu. Najlepsze są na świeżo, prosto wyciągnięte z piekarnika, jeszcze lekko ciepłe.
Idealnie sprawdzą się na wakacyjne wycieczki.
Ciasto:
Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.
Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godz., aby urosło.
Kruszonka:
Jagody dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie mieszamy z cukrem pudrem.
Gdy bułeczki urosną, w każdej z nich robimy wgłębienie (dość głębokie), np. dnem szklanki.
- 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania
- 25 g świeżych drożdży
- 200 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 75 g masła
- szczypta soli
Dodatkowo:
- ok. 500 g jagód
- 3 łyżki cukru pudru
- kasza manna
Kruszonka:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 50 g masła
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, jajko oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące dodajemy jeszcze niewielką ilość mąki pszennej i wyrabiamy. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni.
Po tym czasie, ciasto dzielimy na 9 równych części i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dość sporych odstępach i przykrywamy ściereczką na kolejne 30 min.
Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Mieszamy. Dodajemy kawałki masła i wyrabiamy ciasto, aż powstaną grudki.
Następnie do każdego wgłębienia sypiemy odrobinę kaszy manny i wykładamy jagody.
Wierzch drożdżówek posypujemy kruszonką.
wygądają super apetycznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżówki z owocami. Twoje wyglądają wspaniale. :)
OdpowiedzUsuń