Cukinia faszerowana kuskusem
Cukinia faszerowana kuskusem z dodatkiem pomidorów i marchewki, zapieczona w piekarniku razem z twardym serem podpuszczkowym, np. parmezanem lub Grana Padano. Podana ze świeżymi kawałkami pomidorów. Pyszna i prosta propozycja na wegetariański obiad. Danie jest lekkie i zdrowe, a zarazem pożywne i sycące.
Składniki:
- 3 większe cukinie (po około 400 g)
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 60 g sera parmezan lub Grana Padano
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- szczypta papryki chili
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
Dodatkowo:
- 2-3 świeże pomidory
- oliwa do skropienia cukinii
Wykonanie:
Cukinie myjemy dokładnie razem ze skórką, osuszamy i przecinamy wzdłuż na pół. Środek wydrążamy - nasiona wyrzucamy, a pozostały miąższ kroimy na mniejsze kawałki.
Wydrążone cukinie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i oprószamy solą oraz ziołami prowansalskimi.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy.
Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy pokrojony miąższ cukinii oraz startą marchewką.
Smażymy około 3-5 min. i dodajemy pomidory w puszce. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, papryką chili, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem.
Kuskus zalewamy wrzącą wodą w stosunku 1:1, mieszamy i odstawiamy na około 5 min.
Następnie dodajemy do warzyw na patelni. Mieszamy. Próbujemy i w razie potrzeby przyprawiamy jeszcze solą i/lub pieprzem.
Podpieczone cukinie nadziewamy przygotowanym farszem z kuskusem.
Pomidory sparzymy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Następnie kroimy w drobną kostkę, usuwając nasiona.
Na wierzchu gotowych cukinii układamy pokrojone pomidory.
Podajemy na ciepło.
mm apetyczne, jeszcze nie jadłam z takim nadzieniem :)
OdpowiedzUsuń