Cukinia faszerowana kuskusem

Cukinia faszerowana kuskusem z dodatkiem pomidorów i marchewki, zapieczona w piekarniku razem z twardym serem podpuszczkowym, np. parmezanem lub Grana Padano. Podana ze świeżymi kawałkami pomidorów. Pyszna i prosta propozycja na wegetariański obiad. Danie jest lekkie i zdrowe, a zarazem pożywne i sycące. 

Cukinia faszerowana kuskusem i pomidorami

Składniki:
  • 3 większe cukinie (po około 400 g)
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 60 g sera parmezan lub Grana Padano
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • szczypta papryki chili
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
Dodatkowo:
  • 2-3 świeże pomidory
  • oliwa do skropienia cukinii



Wykonanie:

Cukinie myjemy dokładnie razem ze skórką, osuszamy i przecinamy wzdłuż na pół. Środek wydrążamy - nasiona wyrzucamy, a pozostały miąższ kroimy na mniejsze kawałki.
Wydrążone cukinie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i oprószamy solą oraz ziołami prowansalskimi.

Cukinie faszerowane
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 min.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy.
Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy pokrojony miąższ cukinii oraz startą marchewką. 

Farsz do cukinii
Smażymy około 3-5 min. i dodajemy pomidory w puszce. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, papryką chili, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem.

Wegetariański przepis z cukinią

Kuskus zalewamy wrzącą wodą w stosunku 1:1, mieszamy i odstawiamy na około 5 min.

Kuskus
Następnie dodajemy do warzyw na patelni. Mieszamy. Próbujemy i w razie potrzeby przyprawiamy jeszcze solą i/lub pieprzem. 

Farsz z kuskusem i pomidorami

Podpieczone cukinie nadziewamy przygotowanym farszem z kuskusem. 

Faszerowana cukinia
Wierzch posypujemy tartym serem parmezan lub Grana Padano.

Wegetariańska cukinia faszerowana
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na kolejne 15-20 min.

Pomidory sparzymy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Następnie kroimy w drobną kostkę, usuwając nasiona.
Na wierzchu gotowych cukinii układamy pokrojone pomidory.
Podajemy na ciepło.  


Cukinia faszerowana

Przepis na cukinię faszerowaną

Cukinia nadziewana kuskusem

Cukinia nadziewana kuskusem i pomidorami

Cukinia z kuskusem i pomidorami


Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny