Ciasto z pianką budyniową i wiśniami
Kruche ciasto ze śmietankową pianką budyniową i świeżymi wiśniami oraz tartym ciastem na wierzchu. Spód ciasta oraz wierzch wykonane są z tego samego kruchego ciasta przygotowanego na maśle. Do tego budyniowa pianka o smaku śmietankowym na bazie piany z białek i oleju oraz kwaśne połówki wiśni. Ciasto jest idealnie zrównoważone w smaku, gdyż słodka pianka budyniowa przełamana jest kwaśnymi owocami. Jest znakomite i znika w mgnieniu oka!
Wbrew pozorom ciasto to nie jest ani bardzo skomplikowane, ani pracochłonne - niecała godzinka pracy, a resztę wykona piekarnik...P.S. Ciasto świetnie też smakuje z innymi owocami, szczególnie polecam z malinami ➤ przepis u Ani na blogu ania-gotuje.pl/przepis/ciasto-z-pianka-budyniowa-i-malinami/
Żółtka oddzielamy od białek.
Składniki:
Ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 żółtek (jajka rozmiar L)
- szczypta soli
Pianka budyniowa:
- 5 białek (jajka rozmiar L)
- 100 ml oleju
- ok. 3/4 szklanki drobnego cukru (lub cukru pudru)
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g)
- szczypta soli
Dodatkowo:
- ok. 500 g wiśni (mogą być mrożone)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Wiśnie myjemy i osuszamy. Każdą wiśnie kroimy na pół i usuwamy pestkę. Wiśnie oprószamy mąką ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
Ciasto:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę i dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier puder, żółtka...
... oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Zagniatamy szybko ciasto i dzielimy na dwie części w proporcji 2:3.
Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 min.
Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta, wałkujemy i wylepiamy nim, wyłożoną papierem do pieczenia formę (20 x 30 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15-20 min. Studzimy.
Pianka budyniowa:
Białka ubijamy na sztywną pianę razem z szczyptą soli. Do ubitych białek dodajemy porcjami cukier puder, miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę razem z szczyptą soli. Do ubitych białek dodajemy porcjami cukier puder, miksujemy.
Ciągle mieszając dodajemy sypkie budynie, a następnie wlewamy cienką strużką olej. Miksujemy do połączenia składników.
Masę wykładamy na upieczony spód i układamy na niej wiśnie.
Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałą część ciasta.
Pieczemy w temp. 180 stopni przez 30-35 min.
Studzimy.
lubię to ciasto a z wiśniami wygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńWspaniałe jutro robię to ciasto
OdpowiedzUsuńWspaniałe jutro piekę
OdpowiedzUsuńSuper źona piecze z truskawkami bardzo dobre
OdpowiedzUsuńWłaśnie upieklam wygląda przepyszne czekam aż ostygnie na pewno będzie wyśmienite
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze na pewno będzie pychotka...
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńMasa piankowa nie siądzie pod ciężarem wiśni i ciasta?
OdpowiedzUsuńNie, proszę się nie martwić :)
UsuńWspaniałe ciasto
OdpowiedzUsuńA co zrobić z łyżeczka mąki ziemniaczanej?
OdpowiedzUsuńWiśnie oprószamy mąką ziemniaczaną - jest w przepisie na samym początku :)
UsuńDziś zrobione, pyszne, rodzina zachwycona��
OdpowiedzUsuńPiekłam już nie jeden raz. Ciasto pyszne z truskawkami czy różnymi owocami,maliny mrożone,borowki świeże pychota:)
OdpowiedzUsuńWitam, mam pytanie dotyczące wiśni. Czy one mogą być ze słoika ?
OdpowiedzUsuńTak, ze słoika też mogą być :)
UsuńA mi ciasto malo co uroslo a srodek wyszedl gumowaty nie wiem dlaczego ��
OdpowiedzUsuńCiężko mi teraz stwierdzić, jedyne co przychodzi mi do głowy to może piana z białek była źle ubita?
UsuńWłaśnie robię ze śliwkami śliwki przekrojone do spodu placka mają byc
UsuńWyszło cudowne i pyszne ☺️ dzisiaj znowu będę piec 😁
OdpowiedzUsuńCzy zamiast oleju można użyć oliwy z oliwek?
OdpowiedzUsuńObawiam się, że oliwa z oliwek może być zbyt gęsta i pianka może wyjść gumowata. Oliwa z oliwek ma też charakterystyczny smak, który może też być wyszuwalny i wpływać na smak pianki.
UsuńNajlepszy będzie olej rzepakowy.
A próbował ktoś zrobić to ciasto ze śliwkami?:-)
OdpowiedzUsuńA czy mrożone wiśnie wcześniej rozmrozić?czy mogą być lekko zmrożone?
OdpowiedzUsuńMogą być zmrożone :)
UsuńSuper przepis , ciasto pychotka 😊
OdpowiedzUsuńWitam pieczemy góra dół? Bez termoobiegu, i nie chcialabym wcześniej podpiekać spodu tylko za jednym razem wszystko wiec czas pieczenia jest inny? Pozdrawiam😊
OdpowiedzUsuńWitam, pieczemy góra dół, bez termoobiegu. Proponuję mimo wszystko podpiec spód, bo może wyjść zakalec, jak owoce puszczą sok. Pozdrawiam 🙂
UsuńPiecze się góra dół?:)
OdpowiedzUsuńTak, pieczemy góra dół :)
UsuńA czy mogę zamiast budyniu śmietankowego dodać Budynie czekoladowe?
OdpowiedzUsuńTak, można :)
UsuńUwielbiam to ciasto, właśnie je robię z porzeczkami mrożonymi jest fajnie słodko kwaśne 😍
OdpowiedzUsuń