Tarta budyniowa z adwokatem i truskawkami
Tarta tylko dla dorosłych!
Tarta przygotowana z ciasta półkruchego z dodatkiem jogurtu i wypełniona waniliowy kremem budyniowym z adwokatem oraz owocami - truskawkami oraz borówkami. Całość posypana jest płatkami migdałowymi. Po prostu niebo w gębie! Jest tak pyszna, że nie sposób poprzestać na jednym kawałku...
Tarta nie jest przesłodzona, a w kremie wyczuwalny jest smak oraz aromat adwokata. Smaki są tu idealnie wyważone i alkohol nie dominuje, a jedynie dodaje masie odrobinę charakteru, by nie była zbyt mdła. Całość dopełniają pyszne truskawki.
Idealny deser na różnego rodzaju towarzyskie spotkania, jak i bez okazji...
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypta soli
Masa budyniowa:
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 budyń waniliowy (40 g)
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 3-4 łyżki cukru
- niepełne 3/4 szklanki adwokata
- 150 g masła
Dodatkowo:
- ok. 300 g truskawek
- garść borówek
- garść płatków migdałowych
Wykonanie:
Do miski przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy z cukrem pudrem oraz solą. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko oraz jogurt i zagniatamy szybko ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min.
Po tym czasie, ciasto wyciągamy i lekko rozwałkowujemy. Formę do tarty (średnica około 25 cm lub u mnie kwadrat 21 x 21 cm) natłuszczamy masłem. Ciasto przenosimy do formy i nakłuwamy spód widelcem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Studzimy.
Masa budyniowa:
Garnek zdejmujemy z ognia. Budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała ona powierzchni budyniu i studzimy.
Tarta:
Gotową masę budyniową wykładamy na upieczony i wystudzony spód.
Truskawki i borówki myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na pół.
Na masie budyniowej układamy owoce i posypujemy płatkami migdałowymi.
Wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz