Sernik na gofrach z serków homogenizowanych
Sernik na zimno przygotowany na spodzie gofrowym, z masą serową z serków homogenizowanych waniliowych oraz naturalnych i musem truskawkowym na wierzchu. Masę serową można również wykonać z samych serków homogenizowanych waniliowych, jeśli lubicie dość słodkie desery. Dla mnie taka masa jest zbyt słodka, dlatego mieszam serki waniliowe z naturalnymi. Masa serowa oprócz serków homogenizowanych zawiera jeszcze galaretki cytrynowe, które również zawierają sporo cukru.
Spód ciasta to gotowe gofry - pomysł podsunęła mi moja mama, natomiast na samym wierzchu znajduje się mus truskawkowy przygotowany ze zblendowanych świeżych truskawek z dodatkiem sypkiej galaretki truskawkowej.
Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i składa się z niewielu składników - jedynie: serki homogenizowane, galaretki, truskawki oraz gofry. Do tego jest to deser bez pieczenia, podawany na zimno prosto z lodówki, więc idealny na letnie upały 🌞
P.S. Jeżeli szukasz więcej przepisów na ciasta bez pieczenia, to znajdziesz je w moim e-booku ➔ CIASTA BEZ PIECZENIA
Masa serowa:
- 600 g serków homogenizowanych waniliowych (4 x 150 g)
- 300 g serków homogenizowanych naturalnych (2 x 150 g)
- 2 galaretki cytrynowe
- 300 ml wody
Mus truskawkowy:
- ok. 750-800 g truskawek (mogą być mrożone)
- 2 galaretki truskawkowe
Dodatkowo:
- 1 op. gofrów (250 g)
Wykonanie:
Masa serowa:
Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 300 ml wrzątku. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie studzimy.
Serki waniliowe mieszamy z serkami naturalnymi, a następnie wlewamy powoli zimną, lekko tężejącą galaretkę cytrynową. Miksujemy do połączenia składników. Masa będzie dość rzadka...
Wkładamy ją do lodówki, by lekko stężała - powinna mieć konsystencję budyniu.
Wkładamy ją do lodówki, by lekko stężała - powinna mieć konsystencję budyniu.
Dno blaszki (wymiary około 23 x 33 cm) wykładamy goframi.
Na gofry wylewamy zgęstniałą masę serową.
Wyrównujemy i wkładamy do lodówki, do momentu całkowitego stężenia.
Na gofry wylewamy zgęstniałą masę serową.
Wyrównujemy i wkładamy do lodówki, do momentu całkowitego stężenia.
Mus truskawkowy:
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy na gładki mus.
Mrożone truskawki musimy wcześniej rozmrozić.
Mus przelewamy do rondelka i podgrzewamy. Gorący mus zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w nim galaretki truskawkowe. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Studzimy.
Mus przelewamy do rondelka i podgrzewamy. Gorący mus zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w nim galaretki truskawkowe. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Studzimy.
Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Przechowujemy w lodówce.
Rada:
Jeśli lubicie dość słodkie desery to możecie wykonać sernik tylko i wyłącznie z serków homogenizowanych waniliowych, zamieniając serki naturalne na waniliowe czyli dodajecie 900 g serków homogenizowanych waniliowych.
Pięknie wygląda. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSuoper
OdpowiedzUsuńJa zrobilam ten sernik inaczej, do opakowania "sernik na zimno" dodaje standardowo mleko i śmietanke 36 proc., nie jest slodki... luks :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj robię, wygląda obłędnie 😊
OdpowiedzUsuń