Sernik na gofrach z serków homogenizowanych

Sernik na zimno przygotowany na spodzie gofrowym, z masą serową z serków homogenizowanych waniliowych oraz naturalnych i musem truskawkowym na wierzchu. Masę serową można również wykonać z samych serków homogenizowanych waniliowych, jeśli lubicie dość słodkie desery. Dla mnie taka masa jest zbyt słodka, dlatego mieszam serki waniliowe z naturalnymi. Masa serowa oprócz serków homogenizowanych zawiera jeszcze galaretki cytrynowe, które również zawierają sporo cukru. 
Spód ciasta to gotowe gofry - pomysł podsunęła mi moja mama, natomiast na samym wierzchu znajduje się mus truskawkowy przygotowany ze zblendowanych świeżych truskawek z dodatkiem sypkiej galaretki truskawkowej.
Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i składa się z niewielu składników - jedynie: serki homogenizowane, galaretki, truskawki oraz gofry. Do tego jest to deser bez pieczenia, podawany na zimno prosto z lodówki, więc idealny na letnie upały 🌞

P.S. Jeżeli szukasz więcej przepisów na ciasta bez pieczenia, to znajdziesz je w moim e-booku ➔ CIASTA BEZ PIECZENIA


Sernik na zimno na gofrach

Składniki:

Masa serowa:
  • 600 g serków homogenizowanych waniliowych (4 x 150 g)
  • 300 g serków homogenizowanych naturalnych (2 x 150 g)
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 300 ml wody
Mus truskawkowy:
  • ok. 750-800 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 2 galaretki truskawkowe
Dodatkowo:
  • 1 op. gofrów (250 g)



Wykonanie:

Masa serowa:
Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 300 ml wrzątku. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie studzimy.

Galaretka cytrynowa

Serki waniliowe mieszamy z serkami naturalnymi, a następnie wlewamy powoli zimną, lekko tężejącą galaretkę cytrynową. Miksujemy do połączenia składników. Masa będzie dość rzadka...

Masa z waniliowych serków homogenizowanych

Wkładamy ją do lodówki, by lekko stężała - powinna mieć konsystencję budyniu.

Masa serowa z serków homogenizowanych i galaretki


Dno blaszki (wymiary około 23 x 33 cm) wykładamy goframi.

Spód gofrowy

Na gofry wylewamy zgęstniałą masę serową.

Sernik z waniliowych serków

Wyrównujemy i wkładamy do lodówki, do momentu całkowitego stężenia.

Mus truskawkowy:
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy na gładki mus.
Mrożone truskawki musimy wcześniej rozmrozić.

Mus truskawkowy

Mus przelewamy do rondelka i podgrzewamy. Gorący mus zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w nim galaretki truskawkowe. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

Mus truskawkowy z galaretką

Studzimy.
Zimny, lekko tężejący mus truskawkowy wylewamy na stężałą masę serową.

Sernik na zimno

Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Przechowujemy w lodówce.


Rada:
Jeśli lubicie dość słodkie desery to możecie wykonać sernik tylko i wyłącznie z serków homogenizowanych  waniliowych, zamieniając serki naturalne na waniliowe czyli dodajecie 900 g serków homogenizowanych waniliowych.


Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Sernik na zimno z musem truskawkowym

Sernik na gofrach z musem truskawkowym

Sernik na zimno na gofrach z serków homogenizowanych

Sernik z serków homogenizowanych i musem truskawkowym


Komentarze

  1. Pięknie wygląda. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zrobilam ten sernik inaczej, do opakowania "sernik na zimno" dodaje standardowo mleko i śmietanke 36 proc., nie jest slodki... luks :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj robię, wygląda obłędnie 😊

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny