Schab z pieczarkami w sosie musztardowym
Bitki ze schabu z pieczarkami i cebulką w sosie musztardowym. Pyszne, kruche mięsko w aromatycznym sosie na bazie dwóch rodzajów musztard - sarepskiej oraz francuskiej, z dużą ilością pieczarek. Dzięki musztardzie sos nabiera dość intensywnego smaku, a śmietanka kremówka dodaje lekkiej nuty słodyczy. W połączeniu z delikatnym mięsem całość smakuje znakomicie! Danie świetnie komponuje się z puree ziemniaczanym, kaszą oraz makaronem...
- 500 g schabu bez kości
- 2 cebule
- ok. 500 g pieczarek
- 300 ml bulionu
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki
Cebule obieramy i kroimy w piórka.
Cebule podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu schabu. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i całość trzymamy na ogniu przez kilka minut, aż pieczarki lekko stracą jędrność.
Przenosimy do garnka z mięsem. Następnie zalewamy bulionem i dodajemy majeranek. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 35-40 min.
Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanką i rozprowadzamy w niej mąkę. Następnie dodajemy musztardę francuską oraz sarepską i wszystko dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowany sos dodajemy do mięsa na patelni i mieszamy, aż ładnie się rozprowadzi. Na końcu dodajemy sok z cytryny i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Pozostawiamy na ogniu jeszcze około 10-15 min., już bez przykrywania, aż sos trochę zgęstnieje.
Podajemy z ziemniakami, makaronem czy kaszą.
Podajemy z ziemniakami, makaronem czy kaszą.
Komentarze
Prześlij komentarz