Schab z pieczarkami w sosie musztardowym

Bitki ze schabu z pieczarkami i cebulką w sosie musztardowym. Pyszne, kruche mięsko w aromatycznym sosie na bazie dwóch rodzajów musztard - sarepskiej oraz francuskiej, z dużą ilością pieczarek. Dzięki musztardzie sos nabiera dość intensywnego smaku, a śmietanka kremówka dodaje lekkiej nuty słodyczy. W połączeniu z delikatnym mięsem całość smakuje znakomicie!  Danie świetnie komponuje się z puree ziemniaczanym, kaszą oraz makaronem...

Schab z pieczarkami

Składniki:
  • 500 g schabu bez kości
  • 2 cebule
  • ok. 500 g pieczarek
  • 300 ml bulionu 
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia



Wykonanie:

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki
Cebule obieramy i kroimy w piórka.

Schab myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w plasterki o grubości około 1 cm. Każdy plasterek mięsa delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem oraz solą. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1-2 min., a następnie przenosimy do wysokiej patelni lub garnka.

Bitki

Cebule podsmażamy do zeszklenia na oleju, który pozostał po smażeniu schabu. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i całość trzymamy na ogniu przez kilka minut, aż pieczarki lekko stracą jędrność. 

Pieczarki z cebulką

Przenosimy do garnka z mięsem. Następnie zalewamy bulionem i dodajemy majeranek. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 35-40 min.

Sos pieczarkowy


Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanką i rozprowadzamy w niej mąkę. Następnie dodajemy musztardę francuską oraz sarepską i wszystko dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowany sos dodajemy do mięsa na patelni i mieszamy, aż ładnie się rozprowadzi. Na końcu dodajemy sok z cytryny i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Pozostawiamy na ogniu jeszcze około 10-15 min., już bez przykrywania, aż sos trochę zgęstnieje.
Podajemy z ziemniakami, makaronem czy kaszą.


Schab w sosie musztardowym

Bitki z pieczarkami w sosie musztardowym

Bitki schabowe z pieczarkami w sosie musztardowym

Bitki w sosie musztardowym

Schab z pieczarkami w sosie musztardowym


Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny