Sałatka ze szparagami
Prosta sałatka w wersji fit z dodatkiem zielonych szparagów. Składa się z sałaty lodowej, pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli, czarnych oliwek, mini mozzarelli oraz gotowanych szparagów. Całość posypana jest ziarnami słonecznika oraz polana sosem winegret z dodatkiem musztardy. Gotowa w 15 minut! Prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego pyszna i zdrowa.
Świetnie sprawdzi się na kolację lub na wynos do lunchboxa, a także jako dodatek do dań z grilla.
Korzystajcie póki mamy sezon na szparagi.
Więcej na temat szparagów można poczytać w "Kuchennej Aptece" ⇨ KUCHENNA APTEKA #33 - SZPARAGI- mała główka sałaty lodowej (lub 1/2 dużej)
- ok. 20 szt. pomidorków koktajlowych
- 1/2 cebuli czerwonej
- 10-15 szt. cienkich szparagów zielonych
- ok. 15-20 szt. czarnych oliwek
- 150 g mini mozzarelli
- 1-2 łyżki ziaren słonecznik
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Szparagi gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 min. (staram się gotować szparagi na stojąco, aby nie zamoczyć główek - związuję szparagi nitką i stawiam je w garnku tak, aby się nie przewróciły).
Odcedzamy.
Całość polewamy sosem winegret.
Każdego szparaga kroimy na 3 części.
Sos:
Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Dodajemy miód, musztardę oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki sosu połączą się.
Na dnie salaterki wykładamy poszatkowaną sałatę lodową i układamy cebulę...
Sałatę lodową szatkujemy, myjemy na sitku pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy.
Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na pół.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na pół.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Oliwki odcedzamy z zalewy i kroimy na pół.
Kuleczki mozzarelli odcedzamy i pozostawiamy w całości.
Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Dodajemy miód, musztardę oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki sosu połączą się.
...oraz połówki pomidorków i szparagi.
Następnie wykładamy kulki mini mozzarelli oraz połówki czarnych oliwek. Wierzch posypujemy ziarnami słonecznika.
Sałatka wygląda ślicznie, zapewne smakuje jeszcze lepiej
OdpowiedzUsuń