Pałki z kurczaka w ketchupie
Pieczone w piekarniku podudzia z kurczaka w słodko-ostrej marynacie pomidorowej na bazie ketchupu oraz oleju z dodatkiem musztardy sarepskiej. W wersji łagodniejszej używamy ketchupu łagodnego, a w wersji na ostro - ketchupu pikantnego. Tak przygotowane pałki wychodzą pyszne - z chrupiącą skórką i soczystym mięskiem.
Podudzia możemy również upiec razem z ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Jednak warto ziemniaki najpierw same podpiec przez około 15-20 min., a dopiero później wyłożyć na nie przygotowane podudzia w marynacie, gdyż w przeciwnym razie ziemniaki mogą być twarde.
Składniki:
- 8-10 pałek z kurczaka (podudzi)
- 3 łyżki oleju
- 7 łyżek ketchupu
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- szczypta papryki ostrej mielonej
- sól, pieprz
Wykonanie:
Marynata:
Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę.W dużym kubku mieszamy ketchup z musztardą i olejem, na przemian, aby marynata się nie rozwarstwiła. Dodajemy przyprawy: cukier, paprykę słodką mieloną, paprykę ostrą oraz sól, pieprz i przeciśnięte ząbki czosnku. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej marynaty.
Jeśli pieczemy podudzia razem z ziemniakami, to w tym czasie ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 min.
Podudzia umieszczamy w naczyniu żaroodpornym (lub układamy na podpieczonych ziemniakach) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 min., pod przykryciem. Następnie kurczaka odkrywamy, pieczemy 15-20 min. (grzanie góra-dół) i włączamy termoobieg - pieczemy jeszcze 10-15 min., aby skórka się zrumieniła.
Na zdjęciach wygląda niesamowicie:)) aż ślinka leci !!!
OdpowiedzUsuńRobiłem super przepis
OdpowiedzUsuń