Makaron z cukinią
Makaron typu kolanka z wegetariańskim sosem cukiniowym. Pyszne i szybkie danie na lato - gotowe w niecałe 30 minut! Sos przygotowujemy z cukinii startej na tarce, z dużą ilością zieleniny - szczypiorku oraz koperku i dodatkiem serka mascarpone oraz śmietanki kremówki. Tak przygotowany sos wychodzi bardzo kremowy i delikatny, z lekką nutką słodyczy - po prostu pyszny! Jednak nie należy on do dietetycznych. Idealnie komponuje się z makaronem. Całość zwieńcza parmezan, którym posypujemy danie tuż przed podaniem...
Uwielbiam takie jedzonko!
- 2 cukinie (razem 800-900 g)
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- 125 g mascarpone
- 1/2 szklanki śmietanki 30% (125 ml)
- parmezan (do posypania)
- 400 g makaronu typu kolanka
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- olej do smażenia
Cukinie razem ze skórką dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy, kroimy w słupki i wycinamy środek z nasionami.
Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Szczypiorek i koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia i dodajemy startą cukinię.
Smażymy około 10 min., aż cukinia puści sok. Następnie dodajemy posiekany koperek oraz szczypiorek.
Mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze około 2-3 min.
Do cukinii dodajemy serek mascarpone oraz śmietankę kremówkę i mieszamy do momentu, aż serek się rozpuści i powstanie kremowy sos.
Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i mieszamy z sosem cukiniowym.
Gotowe danie wykładamy na talerze i posypujemy tartym parmezanem.
Genialny obiad! Na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńZielono i smacznie. O tej porze roku bardzo lubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! Ja jeszcze dodałam kilka posiekanych pomidorków suszonych. :)
OdpowiedzUsuńChyba zrobię
OdpowiedzUsuń