Makaron z cukinią

Makaron typu kolanka z wegetariańskim sosem cukiniowym. Pyszne i szybkie danie na lato - gotowe w niecałe 30 minut! Sos przygotowujemy z cukinii startej na tarce, z dużą ilością zieleniny - szczypiorku oraz koperku i dodatkiem serka mascarpone oraz śmietanki kremówki. Tak przygotowany sos wychodzi bardzo kremowy i delikatny, z lekką nutką słodyczy - po prostu pyszny! Jednak nie należy on do dietetycznych. Idealnie komponuje się z makaronem. Całość zwieńcza parmezan, którym posypujemy danie tuż przed podaniem...
Uwielbiam takie jedzonko!

Makaron z sosem cukiniowym

Składniki:
  • 2 cukinie (razem 800-900 g)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 125 g mascarpone
  • 1/2 szklanki śmietanki 30% (125 ml)
  • parmezan (do posypania)
  • 400 g makaronu typu kolanka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • olej do smażenia



Wykonanie:

Cukinie razem ze skórką dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy, kroimy w słupki i wycinamy środek z nasionami. 

Przepis z cukinią

Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Cukinia w roli głównej

Szczypiorek i koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy.  

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia i dodajemy startą cukinię. 

Tarta cukinia

Smażymy około 10 min., aż cukinia puści sok. Następnie dodajemy posiekany koperek oraz szczypiorek. 

Sos z tartej cukinii

Mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze około 2-3 min.
Do cukinii dodajemy serek mascarpone oraz śmietankę kremówkę i mieszamy do momentu, aż serek się rozpuści i powstanie kremowy sos.

Sos z cukinii

Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i mieszamy z sosem cukiniowym.

Makaron z cukinią

Gotowe danie wykładamy na talerze i posypujemy tartym parmezanem.


Makaron z cukinią i mascarpone

Danie z cukinią

Sos cukiniowy z makaronem

Sos cukiniowy z mascarpone


Komentarze

  1. Genialny obiad! Na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zielono i smacznie. O tej porze roku bardzo lubię takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne! Ja jeszcze dodałam kilka posiekanych pomidorków suszonych. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny